Recunosc că sunt uimit în continuare de condiționarea coaching-ul profesionist de plata serviciilor (din punctul de vedere al lui Alain). Mă interesa totuși să văd dacă Alain aduce informații suplimentare care să-mi valideze asumpția mea din articolul: ce este coaching-ul?, unde am scris că s-ar putea ca faptul să fii Scrum Master angajat într-o firmă, deci plătit, preocupat măcar un sfert din timp cu activități de coaching, ceea ce este absolut normal pentru un astfel de rol, să corespundă definiției de mai sus.
După Alain, atunci când ești manager într-o firmă, nu ai cum să fii și coach pentru angajații tăi. Primul motiv, și la cât se vorbește despre asta, tind să cred că și cel mai important, este că nu poți fi plătit. În același timp, iar cu acest argument sunt de acord, nici nu poți să spui că ești manager și dintr-odată să schimbi spunând că ești coach, când, de fapt, indiferent ce spui, rămâi tot manager. Dacă ai doar rolul de Scrum Master și altcineva este manager, oricum nu te-ai încadra în definiția coach-ului, pentru că nu ești plătit special pentru această activitate, continui să interpretez eu.
Alain spune că lucrează și cu persoane care nu au intenția să-și dea examenele și să devină coach, ceea ce mă duce cu gândul că pentru el și acesta este un criteriu definitoriu (oare cum ai putea să fii coach dacă nu ai certificare?! – sunt ironic) .
Părerea mea este că în spatele coaching-ului, la fel ca în orice altfel de industrie, așa cum fac și cei de la Scrum Alliance cu certificările de Scrum Master, foarte mult comercial, doar că aici este mult mai exagerat. Încă nu am descoperit, și-am căutat un pic, de ce condiționarea plății este un element crucial în coaching. Însă nu degeabă vorbesc despre părerea mea actuală, pentru că nu mi-am format încă o concluzie. Încă mă documentez. Și am strâns multă informație utilă despre acest subiect. N-am reușit încă s-o mestec pe toată, dar voi face în curând un articol mult mai avansat.Tot în filmulețul de mai jos se mai vorbește și despre coach-ing cu prietenii și cu familia, pentru care am pregătit un alt articol și pe care-l voi publica zilele acestea.
Altă definiție a coaching-ului
Tot din înregistrarea de mai jos a mai reieșit o altă definiție despre coaching și pe care am s-o subliniez ca de fiecare dată: coaching-ul este un set de competențe de comunicare.
Poți fi coach cu colegii tăi?
Dacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.Acest articol a fost citit de 1895 ori