Acum un an și jumătate am scris pe un perete post-it-uri cu beneficiile coaching-ului. La acea vreme, încă mai oscilam între coaching rațional (à la ICF, cu reguli care contravin principiilor mele de acompaniere) și coaching irațional (preferința mea, sau, cum îmi place mie să-i mai spun, coaching empatic).
Etichetă: Coaching
Dacă noul obstacol este o șansă?
Mi-am început ziua de ieri cu o sesiune de agile coaching într-o situație de semicriză. Vezi și ceva oportunități în noul context? îmi permiteam să întreb. Bineînțeles că da. Mereu putem găsi ceva bun, o nouă perspectivă deschizătoare de drumuri. Și tot așa mi-am încheiat ziua, cu o veste trăsnet care-mi va da gânduri multe peste weekend. Detaliile nu contează, însă așa se face că m-a apucat sâmbăta reflectând…
Cum să te formezi în coaching?
Închideam articolul trecut cu „înțelegerea importanței tăcerii este o simplă cunoștință, însă tăcerea dublată de ascultare, este o competență dobândită”. Așa continuă Alain și interviul de mai jos: singurul mod să înveți coaching-ul este să practici. Și nu ești niciodată suficient de pregătit în coaching. Te formezi permanent. *** Pentru mine, cursurile care sunt prea lungi, care nu se bazează pe rodaj, rodaj,…
Ce este tăcerea în coaching? Alte perspective asupra coaching-ului din partea lui Alain Cardon.
Credeam că practicarea tăcerii îmi ieșea bine când venea vorba despre coaching, interviuri, întâlnirile cu clienți, etc., însă Alain duce acest subiect dincolo de reflexele mele controlate. Astfel, după cursul de coaching, am început să folosesc cu mai multă iscusință tăcerea. N-a fost rău, iar efectele n-au întârziat să apară. Clienții și-au descoperit singuri răspunsul acolo unde simțeam că-mi vine să sar cu întrebări. Și așa m-am gândit eu…
Gânduri despre limite și rezolvarea problemelor
Inspirat de PDSA, dar și din tot ce am putut observa, citi și experimenta, mă gândesc că orice limită personală poate fi depășită în patru etape. Din punctul meu de vedere, limitele se împart în două categorii: Limitele pozitive, sau cele care ne obstrucționează orizontul fără să ne gândim măcar că ar putea exista un orizont mai larg. De obicei aceste limite sunt marcate de un profund sentiment…
Niciodată nu reușești! Trebuie să faci ceva! Gândurile care ne fac rău.
Ionel privea în jos. Pleoapele-i apăsau ochii în timp ce colțurile interioare ale sprâncenelor mergeau în sus. Obrajii i se ridicară ușor și ei trăgându-i extremitățile buzelor în sens opus. -Mereu ești atât de sever cu tine? spune Vasile, citind tristețea de pe fața lui Ionel. -Nu știu la ce te referi. Trebuia să automatizez configurările alea de foarte mult timp și n-am reușit. Niciodată n-am timp!…
Ce trebuie un Scrum Master să știe despre rezolvarea conflictelor în echipă?
Săptămâna trecută, când încă eram în concediu :D, am petrecut foarte mult timp revizuindu-mi prioritățile și agenda. Printre detaliile caracteristice unei astfel de activități am intrat și pe LinkedIn să-mi verific mesajele. În șirul de activități îmi apăreau comentarii din grupul Agile and Lean Software Development. Mă atrăsese faptul că discuția era declanșată de un român, de o clujeancă al cărei mesaj suna în felul…