Deși exemplul din acest articol vine din Statele Unite, populismul nu este doar provocarea lor. Iar pe cât de mult îmi place de americani, pe atât de șocat sunt de nonșalanța cu care politicienii își pot trata cetățenii. Problema aici nu este capitalismul sau socialismul. Ci minciuna, lobbyul, lipsa de transparență și de răspundere față de oameni. Acesta-i terenul propice populismului. Acesta-i oportunitatea conspiraționiștilor. Investiția în educație este singura soluție!
Etichetă: Educație
Singapore, acolo unde doar cine nu iese din casă nu învață
Dacă oriunde te duci sau te uiți găsești ceva care să-ți placă, să-ți hrănească curiozitatea și interesul, sunt șanse bune să te afli în Singapore. Este ca și cum politicienii lor au urmat la literă convingerile lui Edward Bernays, pentru că Singapore este tărâmul dorințelor. Încă nu înțeleg cum poate fi totul atât de bine proporționat. Aici, mi-au fost provocate limitele în multe dimensiuni cunoscute de mine. De exemplu, Germania era un model de curățenie și întreținere, însă niciun oraș nemțesc nu cred că ajunge la nivelul Singapore-ului. Însă dincolo de curățenie, infrastructură și dezvoltare economică, ceea ce-mi place cel mai mult este că mediul înconjurător îți vorbește permanent.
Gânduri despre mine ca tată, despre schimbare și învățare și nu în ultimul rând despre joacă și despre rolul copilului în familie.
S-au scris multe despre rolul tatălui în familie și nu știu dacă aș putea adăuga prea multe. Poate că diferența cea mai notabilă între mine astăzi și același eu înainte să am copii constă în convingerile mele despre viață, educație și performanță. Mi-a fost greu să accept că purcelușii mei greșesc și că vor greși și de acum încolo, iar…
Gânduri despre școală, pedagogii alternative și creativitate.
În 2015 îl vom înscrie pe Corneluș la școală. Unul dintre cele mai urâte vise ajunge să devină realitate: Corneluș intră în sistem. Pe o scară de la 1 la 10, unde 10 înseamnă că am încredere în profesori, în utilitatea informațiilor primite și în programa școlară, și în special în modul în care informația va fi predată, modul în care evaluările vor fi făcute și în capacitatea…
A trecut un an de la prima carte de povești scrisă în mod incremental-iterativ.
Exact acum un an de zile, 7 octombrie 2013, avea loc primul atelier agil împreună cu Andreea la AgileHub. Începutul a fost un pic întârziat. Era într-o seară de luni și a durat un pic până ne-am adunat fiecare de la firma la care lucram. Însă învățăturile și distracția au merit din plin. În primul rând, Andreea este o persoană caldă, plăcută și…
Importanța unui obiectiv comun.
Importanța unui obiectiv comun: Vrem să ne trăim restul vieții împreună, să construim o casă, să sădim un pom, să facem copii, să avem nepoți și să ne ținem de mână toată viața. Ne căsătorim, iar dacă ne îndepărtăm prea mult de la obiectiv, ori schimbăm obiectivul ori divorțăm. Opțiunea despărțirilor este un semn de echitate, precum în cazul demisiei angajaților, divorțurilor sau dezbinarea Cehoslovaciei.
Mediocritatea la locul de muncă. Un proiect fără sfârșit.
În continuarea articolului „Gânduri despre învățarea în IT”. Și nu doar absența coaching-ului este o problemă în IT-ul de pe la noi. Sunt lucruri pe care oamenii le fac bine, iar cu un pic de ajutor le-ar putea face excelent. Cu toate acestea, manifestăm o predilecție pentru mediocritate. Să aruncăm o privire la opțiunile în cariera programatorilor: junior>..>mediu>..>senior>. Când ai ajuns senior, trebuie să iei o decizie la fel de…
Gânduri despre învățarea în IT
Vi s-a întâmplat vreodată ca după eforturi mari să ajungeți la concluzia că trebuie s-o luați de la capăt? Ați ales o tehnologie care se pare că răspunde foarte greu la totalitatea cerințelor, un proces care îngreunează livrările, un algoritm care nu răspunde întocmai nevoilor exprimate. Asta înseamnă înainte de toate că ați învățat. De mic copil simțeam că nu contează atât…
Activități cu dinozauri la grădiniță
Era luni dimineață. Nu-mi găseam locul în birou de cât lipsisem din agenție. Neglijasem activitățile pe care obișnuiam să le fac când eram mai tot timpul la Brașov, iar agenda încărcată nu mă ierta defel. Termin subiectele cele mai utile și mă pornesc spre casă. Păpușeii mei abia așteptau să mă călărească. Mă simțeam ca mârțoaga care se uită pe…
Alături de cei puternici
Cu un minut înainte să ne așezăm la masă, o bătrânică pășea prudentă cam la doi metri în spatele lui Cristi. O vedeam perfect. Avea fața albă ca varul și fularul strâns de jur-împrejurul gâtului formând corp comun cu capul,trunchiul și baticul. S-a oprit în spatele mesei. Privea prin noi ca o santinelă obosită, ca un mort viu. Ea venea încetișor din…