În continuarea articolului „De la estimări relative la buget și un plan”. Ca estimarea să fie pertinentă, câteva elemente trebuie clarificate. În primul rând, este necesar să înțelegem cu toții același lucru înainte să ne jucăm cu cifrele. Când vorbim despre o cerință estimată, răspundem la întrebarea: când va fi gata? (ciclul de terminare al cerinței) sau care este efortul pe care-l vom consuma? (efortul de terminare…
Etichetă: negociere
Vizualizarea estimărilor
În continuarea articolului „De ce numerele Fibonacci?”. Înainte să continui cu cuantificarea despre care vorbeam în articolul „De ce numerele Fibonacci?”, vreau să mai descriu un procedeu care s-a dovedit a fi util în procesul de estimare. Atunci când explicam despre cum ne poate servi votul în alinierea membrilor echipei utilizând planificarea Poker (planning poker),de dragul exemplului, am omis să spun că mai întâi se alege un etalon la care ne raportăm…
De ce numerele Fibonacci?
În continuarea articolului „Negocierea estimărilor. Când putem vota în cadrul echipei? Ce este planificarea poker?”. Cine are nevoie de estimări și de ce? Clientul, pentru că își dorește un plan și un buget. Indiferent de metoda de estimare, trebuie să adresăm nevoia de informație exprimată, și nu o putem face decât vorbind despre efort, nu despre complexitate, așa cum explica Mike Cohn într-unul din…
Negocierea estimărilor. Când putem vota în cadrul echipei? Ce este planificarea poker?
În continuarea articolului „Negocieri în cadrul echipei. De ce să nu votăm în cadrul echipei?”. Ciudat să scriu un articol despre când putem vota în cadrul echipei știind că ieri tocmai am scris articolul „De ce să nu votăm în cadrul echipei?”. Votul poate fi deosebit de util dacă vrem să ne asigurăm că întreaga echipă s-a afirmat înaintea luării unei decizii. Este…
Negocieri în cadrul echipei. De ce să nu votăm în cadrul echipei?
În continuarea articolului „Importanța strategiei”. Când echipa are decizii importante de luat și nu reușește să se pună de acord, soluția cea mai des întâlnită este votul în echipă. Însă faptul că cineva din echipă nu se lasă convins poate însemna multe lucuri: acel cineva nu vrea; acel cineva nu poate; acel cineva intuiește mai bine soluția adecvată având o mai bună experiență, dar nu…
Importanța strategiei
În continuarea articolului „Negocierea contractuală și regulile jocului”. Fie că vrem sau nu vrem, majoritatea proiectelor IT încep înaintea creării echipei. Era extraordinar să avem mereu oameni care să aștepte ideea noului proiect, și împreună cu ei să facem toate pregătirile: să creăm o viziune pe baza unor nevoi; să creăm obiectivele și o foaie de parcurs; să creăm o listă cu cerințele inițiale (ce nevoi va adresa produsul? care…
Negocierea contractuală și regulile jocului
Trebuie să vinzi un proiect cu preț fix? Sau ai întrebări despre negocierea contractuală? Este important să conștientizezi regulile jocului.
Negocierile cu echipa de dezvoltare
În continuarea articolului „Rolul tabloului kanban în comunitățile de interes”. O echipă care nu este împuternicită se lansează în negocieri inutile cu clientul. Facem teste unitare? Facem Refactoring? Când acest lucru se întâmplă, trebuie să ne adresăm întrebarea: cine este responsabil cu calitatea produsului final? Dacă răspunsul este echipa de dezvoltare, atunci deciziile sunt luate de echipă. Toată lumea trebuie să știe cum face…
Rolul tabloului kanban în comunitățile de interes.
În continuarea articolului „Despre simplitate în negociere folosind obiecte de hotar”. Realizarea unui produs software este o comunitate de interes care-și are membrii formați din măcar două comunități de practici. Definiții preluate din lucrarea lui Brian Marick: Termeni Definiție Comunitate de practici O comunitate de practică este un grup de oameni care fac un anumit tip de muncă, vorbesc reciproc cu privire la activitatea…
Despre simplitate în negociere folosind obiecte de hotar
În continuarea articolului „Exemple de obstacole în calea ajustării kanban-ului de familie”. Cred că multă lume n-a văzut utilitatea unui tablou kanban, altfel, am întâlni mult mai des această practică de management vizual în companiile de IT. Beneficiile au fost dezbătute pe larg din mai multe perspective precum comunicare informală, mediu de lucru informativ sau colaborativ, instrumente simple, urmărirea progresului și a îmbunătățirilor, performanța echipei, raportare, transparență, iluzie, trișare, etc. Însă, ideea acelui prim tablou a venit de…