Putem itera multe trăsături ale liderilor fără adepți. Adică, despre acei lideri urmați de angajați pentru că trebuie, nu pentru că așa este mai bine. Însă două trăsături ies adesea în evidență:
- Sunt plătiți mult mai bine ca media angajaților;
- Își concediază angajații în baza datelor statistice.
– O singură moarte este o tragedie; un million este o statistică.
cu drag, Stalin
Priveam cu ochi buni venirea Marissa-ei la Yahoo. Am fost surprins de măsurile ei. O urmăream pentru că mi-ar fi plăcut ca Yahoo să renască. De ce mi-oi fi făcut eu așa speranțe oare?! Nu mai știu.
Lucrez de tânăr în domeniul IT și-am avut ocazia să întâlnesc investitori, manageri și angajați din industrii foarte variate. Lucrând cu toate aceste organizații, am ajuns la concluzia că iluzia stimulării performanței individuale crește cu lipsa de pregătire a managerilor. Astăzi, există prea puține persoane care înțeleg pe deplin cum să-și motiveze angajații și să stimuleze performanța unei echipe, iar prea puțini dintre aceștia sunt manageri.
Când am scris surdu’ n-aude, dar le potrivește, încercam să subliniez dificultatea oamenilor de a înțelege noi concepte când au capul plin de alte idei. Să fi fost Marissa oarbă ca mulți alți CEO din generația ei?! Sau să nu fi auzit ea de Liderii mănâncă ultimii a lui Simon Sinek sau de Daniel Pink și Drive? Sau au avut și ei parte de consultanță în agilizare de la un Scrum Master certificat?
Sunt ironic – există o relație inversă, despre care n-am scris încă pe blog, între certificările de la Scrum Alliance și eficiența unui Scrum Master. Cu alte cuvinte, șansele ca acel candidat să acționeze eficient ca Scrum Master scad considerabil dacă certificarea este prezentă.
Însă este important de știut că sistemul ei de concediere a angajaților evaluați de manageri la baza clopotului lui Gauss este un studiu de caz demn de „așa nu crești performanța angajaților”. Așa cum spuneam și în interviul de la DigiTV, știința ne recomandă să acționăm într-un anumit mod, businessul merge în sensul opus.
Păcat că Marissa-ei nu i s-a zis că în gestiunea performanței individuale,acest clopot al lui Gauss ține de domeniul preistoriei manageriale și că rapoartele de evaluare a angajaților se așează mai bine într-o distribuție Paretiană.
Poza am preluat-o din articolul „Revisiting the Norm of Normality of Individual Performance”, articol pe care vi-l recomand, bineînțeles.
Între timp, Yahoo a fost acționat în instanță și-au fost raportate în media mai multe cazuri de competiție între angajați, de lipsă de angajament, de frustrări în rândul angajaților ș.a.m.d. În articolul următor regăsesc la Yahoo multitudinea atributelor maligne despre care vorbeam în teama de concediere.
Cert este că Marissa și-a gestionat mai bine veniturile proprii în loc să-și conducă angajații spre succes, deși, teoretic, pentru succesul lor a fost plătită. Dacă cumva vă faceți griji pentru viitorul ei după plecarea de la Yahoo, nu cred că este cazul. Mai are mulți bănuți de încasat, chiar și în cele mai pesimiste scenarii. Iar dacă cumva vă simțiți indignați de aceste știri, propunerea mea este să vă alegeți cu atenție șeful!
– Never confuse the size of your paycheck with the size of your talent.
Marlon Brando
Legătura dintre reputație, bani, succes și leadership. Lecții de la Marissa Mayer.
Dacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.Acest articol a fost citit de 2742 ori