Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Gânduri despre sarcasm. Răspunsul meu la întrebarea: de ce sarcasmul contravine agilității?

Sarcasmul, în esența sa, face rău cuiva. Acesta este motivul principal pentru care l-am adăugat în testul agilității. Cineva, ținta unei afirmații sarcastice, nu poate contracara datorită mediului, contextului, rămânând victima sigură a unor așa zise „glume condimentate”, care nu-și au sensul. De fapt, există o confuzie între sarcasm și glume bune. Sarcasmul este hărțuire, nu voie bună. Sarcasmul descurajează lucrul în echipă.

În mijlocul unei ședințe Ionel își spune părerea. Imediat după, George intervine: „Pentru un moment am crezut că Ionel tace pentru că gândește” sau „încă zece secunde irosite inutil” sau „cred că noi suntem prea blegi să înțelegem ce ai zis, mai poți repeta?”.

Ionel este dezarmat, dacă-i răspunde nu se va întâmpla nimic bun, nu poate decât să piardă continuând jocul. Ceilalți zâmbesc, sau nu, mai puțin contează. Important este ce simte Ionel. Dacă Ionel, în ciuda zâmbetului, s-a simțit atacat, lezat,…nu este în regulă și nu ajută cu nimic echipa.

A nu se confunda cu ironia: avansăm ca melcul… sau cu glumele: așa arăt eu când gândesc, știu că nu m-ați văzut des…

Problema acestei teme este că e prea subiectivă aprecierea sarcasmului. De exemplu, în urma „așa arăt eu când gândesc, știu că nu m-ați văzut des”, lumea poate să zâmbească, să râdă și să se simtă bine, sau cei din jur se pot simți ofensați: „iar face pe deșteptul, ce vrea să zică? că muncește mai mult ca noi?”…

După cum ați tot putut vedea la mine pe blog, agilitatea revine adesea la bun simț, în timp ce cadrele și metodologiile agile revin la știință. Sarcasmul a fost catalogat de foarte mult timp ca o formă de hărțuire. Însă, după cum știm deja, „există o diferență între ceea ce știința spune și ceea ce se întâmplă în business” – parcă Daniel Pink spunea asta.

sarcasm

Gânduri despre sarcasm. Răspunsul meu la întrebarea: de ce sarcasmul contravine agilității?

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 3703 ori