Pentru că tot m-au întrebat mai multe persoane astăzi despre cum îmi calculez obiectivul de prezență în familie m-am gândit să mai fac un articol în care să explic întregul mecanism. Mi-am făcut un fel de calendar într-o foaie de calcul google docs, și acolo-mi urmăresc timpul după cum veți vedea mai jos.
De dragul exemplului am resetat foaia punând câte un „1” în fiecare celulă din calendar.
Ulterior mi-am setat un tabel care-mi calculează automat suma tuturor celulelor pentru fiecare lună. De exemplu, atât timp cât pentru ianuarie suma de „1” este egală cu numărul de zile din lună, iar numărul maxim de zile de absență este 0, obiectivul este atins la 100%.
Cum se completează tabelul?
Fiecare celulă de la E3 la E20 reprezintă o zi din calendarul Ianuarie – Aprilie. Celulele din coloanele B:F (adică din zilele lucrătoare) pot primi următoarele patru valori:
- 0.25, dacă am stat cu familia măcar de dimineață sau doar la culcare;
- 0.75, dacă nu am stat cu familia de dimineață, însă am ajuns între 18:00-19:00 și am stat cu familia până târziu;
- 0.5, dacă nu am stat cu familia de dimineață, însă am ajuns între 18:00-19:00 și am plecat după ce s-au culcat copiii;
- 1, dacă am stat cu copiii de dimineață, am ajuns între 18:00-19:00 și nici n-am plecat după ce s-au culcat copiii.
Recent, am adăugat la cele patru de mai sus încă o posibilitate să notez cu 0.25. În cazul în care sunt în deplasare și nu doar sun acasă să văd ce fac, dar și facem o activitate de o oră la distanță pe calculator (ne jucăm, cântăm, învățăm, etc.) pot pune în acea zi 0.25.
Celulele din coloanele G:H (adică zilele din weekend) pot primi următoarele cinci valori:
- 0.25 am fost acasă doar de dimineață sau doar după ora 15:00;
- 0.75 am lipsit sub 2 ore (indiferent dacă copiii dormeau în acel timp sau nu);
- 0.5 am lipsit între 2 și 4 ore(indiferent dacă copiii dormeau în acel timp sau nu);
- 1 am stat întreaga zi în familie;
- 0.1 dacă am ajuns acasă puțin înainte de culcare, dar le-am făcut băiță;
Câteva scenarii?
Dacă numărul absențelor crește, adică în calendar apar zerouri, iar numărul maxim de zile de absență este mai mic decât numărul absențelor, atunci distanța față de obiectiv crește, deci obiectivul nu mai este atins:
Dacă numărul absențelor crește, adică în calendar apar zerouri, iar numărul maxim de zile de absență este mai mare decât numărul absențelor, atunci obiectivul este atins:
Alte condiții
O altă condiție importantă, dar pe care nu o calculez automat, este să nu am mai mult de două 0 într-o lună pe zilele din weekend. Asta înseamnă că dacă în ianuarie sunt nouă zile de weekend, iar eu am notat 0 pe mai mult de două dintre acestea, este foarte rău. Lucru care s-a și întâmplat de altfel pentru luna ianuarie, dar asupra căruia voi veghea de acum încolo.
Cum calculez indicatorul de prezență în familie?
Dacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.Acest articol a fost citit de 2341 ori