Meditam la sărbătoarea Crăciunului și la cum au ajuns creștinii să sărbătorească în zile diferite: 25 decembrie după calendarul Gregorian sau 7 ianuarie după cel Iulian?! Și-apoi la schisma Bisericii Ortodoxe sau la ziua de 25 decembrie ca sărbătoarea nașterii Domnului. Într-un fel, ziua în care sărbătorim Crăciunul este mai degrabă determinată de motive pseudo-științifice și administrativo-politice. Ceea ce nu mă deranjează cu nimic. Iubesc Crăciunul, și niciun moment din an nu pare mai plin de farmec. Petrecem timp în familie, ne jucăm cu purcelușii și visăm împreună la ce cadouri am putea primi sau cum va arată viitorul împreună.
Și mai am un motiv care să mă bucure când mă gândesc la Crăciun. Este unul din acele momente în care-mi crește încrederea în noi ca oameni mulți și foarte diferiți conviețuind pe aceeași planetă. Catolici, protestanți, ortodocși sau musulmani, cu toții îl așteptăm pe Moș Crăciun*. Nu cred că există un alt moment în care un număr atât de mare de oameni să împărtășească gânduri bune, daruri și iubire cu semenii lor. Vor exista mereu mișcări care să aducă aminte semenilor lor că Moș Crăciun este o conspirație care ne va distruge, un păcat, câteodată recurgând chiar și la amenințări**. Realitatea este că acolo unde adepții lui Isus sau Mahomed sau iudeii au eșuat în a ne transmite iubire și dăruire, Moș Crăciun se descurcă de minune, indiferent de credință sau culoare.
Dar nici Moș Crăciun nu este perfect. Tinde să ajungă mai repede și cu cadouri mai frumoase și mai scumpe acolo unde familiile sunt mai bogate. Se pare că dărnicia și bunătatea lui sunt direct proporționale cu prosperitatea familiei. Așadar, nu există niciun motiv pentru care să-mi condiționez copii cu cumințenia, ci să mă asigur de la an la an că economia (familiei) este în creștere 😉
Menționez în încheiere că magia lui Moș Crăciun funcționează în special în familiile cu copii. Altfel spus, fără copii șansele sunt mai mici să apară Moș Crăciun. Iar familiile unde nu vine Moș Crăciun, ar trebui să se întrebe dacă nu cumva relațiile n-au început să degradeze.
va urma…cândva;)
*Eram în mall în Franța și vedeam musulmani înghesuindu-se ca toți ceilalți la cumpărături specifice Crăciunului. Nu mai vorbesc de Facebook unde alături de creștini văd evrei, ortodocși de rit vechi și musulmani, cu toții postând despre activitățile lor în jurul lui Moș Crăciun.
**Am dat special două exemple de situații foarte diferite împotriva lui Moș Crăciun, una ortodoxă și alta musulmană
Limitele și puterea lui Moș Crăciun
Dacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.Acest articol a fost citit de 1654 ori