Astăzi, când stăteam cu toții la masă, Corneluș vine să-mi spună un secret, la ureche, doar mie. Era vorba de o surpriză pe care i-a pregătit-o Olgăi de 8 martie, dar să nu-i zic. Chicotesc un pic cu el, și-apoi, după ce se așează la loc, îl întreb care-i diferența dintre un secret și-o minciună. I-a fost greu să-mi răspundă. Normal! Și mie-mi este greu să disting între cele două. Ba chiar tind să cred că secretul este un subset al minciunii, dar nu același lucru, minciuna acoperind un evantai mai larg de comportamente menite să distorsioneze și să ascundă intenționat adevărul. Strict legat de exemplul de mai sus, putem vedea minciuna ca pe secretul care ascunde o veste neplăcută, sau secretul ca pe minciuna care ascunde știrea plăcută. Cu alte cuvinte, taina mea față de tine, poate fi un secret pentru mine, dar o minciună pentru tine.
Îmi aduc aminte că într-o prezentare de-a lui Tony Robbins (n-am mai avut răbdare să o caut), acesta se adresa publicului:
– Cui îi plac surprizele?
Sala reacționează, mâinile zboară prin sală…(tipic Tony).
– Greșit! Vă plac surprizele plăcute. Urâți surprizele neplăcute.
Cam așa și cu secretul. Secretele care ne plac, nu sunt minciuni. Secretele care aduc vești rele, le catalogăm minciuni. Și-ar mai fi ceva. Secretele par să fie taine nevorbite în timp ce minciuna ne duce cu gândul la ceva spus. Experții în minciuni nu agreează această definiție, Paul Eckman, Alderd Vrij, Joe Navaro,…integrând tăcerea în definiția minciunii. Iar dacă am vrea să continuăm cu categorisirea, putem vorbi despre potențialul de a scade încrederea, atunci când mințim, dar risc să nu mai termin articolul.
Care este intenția din spatele minciunii?
Vine primăvara! În sfârșit pot să vă vorbesc despre Moș Crăciun. Au circulat (decembrie 2015) multe articole de sărbători despre Moș Crăciun. Mi-am păstrat câteva dintre ele, cu o atenție particulară asupra evoluției comentariilor despre Adevărul despre Moș Crăciun. Am preferat să nu spun nimic. De câțiva ani mi-am zis să nu scriu despre subiecte prea aprinse (cu mici excepții, când comentariile pe care le primesc îmi spun că am pecit-o).
Așa cum spuneam și în articolul moralitatea minciunii la copii și adulți, intenția contează! Deci, care este intenția părinților când ascund adevărul despre Moș Crăciun? Vor să-i bucure sau să-i supere? Vor să-i protejeze sau să-i pună în pericol? Vor să le stimuleze moralitatea sau să-i șantajeze?
S-ar putea să vă mire, dar la întrebările de mai sus nu există doar câteva răspunsuri. În continuare redau doar niște extreme. Am întâlnit părinți (sau bunici) care-și hărțuiau copiii cu cadourile (dacă nu sunt cuminți, nu primesc cadouri, mesaj repetat de câteva ori pe oră). Și-am întâlnit părinți care profită de atmosfera de sărbători să le sporească imaginația și spiritualitatea copiilor cu fel și fel de basme și povești specifice sărbătorilor de iarnă. Și mai interesant, am întâlnit părinți încercând să împace ambele atitudini de mai sus.
Minți pentru a face bine sau pentru a face rău? Și pe mine mă șochează „a minți” alături de „bine”. Dar aici șade răspunsul grelei întrebări despre Moș Crăciun. Ce vrei tu de la tine, de la copil și de la relația voastră după ce-i vei vorbi despre Moș Crăciun. Iar dacă răspunsul tău este să nu-i spui adevărul, n-ar strica să te întrebi ce se va întâmpla dacă copilul află adevărul, înainte să-i spui tu (potențialul de pierdere al minciunii).
Minciunile din spatele acestui articol
- Când eram la masă și Corneluș a venit să-mi spună la ureche marele secret, Olga știa deja, și nu i-a spus lui Corneluș că știe. Are și ea secretul ei, o minciună nevinovată, de înțeles, dar probabil neplăcută pentru Corneluș, dacă adevărul iese la iveală.
- Știam că Olga își dă seama despre ce-mi povestește Corneluș. N-am spus nimic.
- Am ales să scriu public despre secretul meu cu Corneluș,
- Titlul articolului conține „adevărul despre Moș Crăciun și alte chestiuni teribile din cotidianul nostru” și cam n-are nicio treabă cu conținutul. Și nici nu prea vorbesc eu despre chestiuni teribile de obicei.
- etc.
Nu minciuna reprezintă diferența dintre oameni. Cu toții mințim, sau mai frumos spus, ascundem adevărul. Diferența dintre oameni fiind dată de răspunsuri la întrebări precum:
- Cum mințim?
- De ce mințim?
- Pentru cine mințim?
- Care-i potențialul minciunii?
- etc.
Secretul meu, minciuna ta. Adevărul despre Moș Crăciun și alte chestiuni teribile din cotidianul nostru.
Dacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.Acest articol a fost citit de 2075 ori