Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Cândva făcea sens. Acum are sens.

Deja mai învățasem înaintea primului articol de pe acest blog, însă niciun miracol nu putea să anuleze chiulul de la orele de literatură. Cred că am avut 10 pe linie la gramatică în școala generală – și pe mine mă miră :P, dar lipsa cititului din perioada liceului și-a lăsat amprenta asupra comunicării mele. Mereu mi-am zis că este mai important să te faci înțeles, ca să-mi dau seama într-un târziu că modul în care o faci contează în egală măsură. Ne păcălim unii pe alții citind doar și înțelegând literatura de specialitate în engleză, când mulți dintre noi vorbim, citim, scriem și trăim globish.

În 2012, la NetCamp, după ce vorbisem despre Kanban, vine o tipă să-mi spună că nu mai avea mult și ieșea din sală de câte anglicisme am putut să scot în puținul timp alocat. Am ascultat, dar n-am auzit. Mi-am zis că forma nu contează. Cine a vrut să învețe ceva a învățat. Avusesem câțiva oameni la coada de întrebări și știam că conținutul fusese foarte apreciat. Astăzi, nici mie nu-mi este plăcut să sesizez la alții toate aceste greșeli pe care le-am îndreptat greu. Mi se pare cel puțin ciudat să întâlnesc chiar și specialiști în NLP, DISC, leadership, marketing sau coaching, care în primele două propoziții

  • scapă un „decât” acolo unde nu trebuie,
  • folosesc „care” în loc de „pe care” și
  • le-ar „place” să facă evenimente în „locații”.

Scopul meu nu este să-i critic. Ar fi prea simplu și inutil. Încercând să aflu dacă s-a introdus cuvântul „job” în dicționarul nostru, m-am gândit că ar putea fi util să fac un scurt rezumat cu greșelile pe care le-am corectat în ultimii doi ani de zile:

Greșit Corect
Marea majoritate Majoritatea
Face sens Are sens
Vom organiza evenimentul într-o altă locație. alt loc
Vroiam voiam, vream
Nici un elev nu știe niciun elev nu știe
Ca și grup ca grup
Din punct de vedere al experienței din punctul de vedere al experienței
Maxim 10% Maximum 10%

Totodată, am descoperit că multe cuvinte din engleză sunt deja neologisme, precum „feedback”, însă nu este cazul lui „job”, și simt că mai am de lucru la virgule.

Acestea sunt doar învățăturile pe care mi le-am amintit într-un exercițiu de maximum cincisprezece minute. Cu siguranță mai sunt câteva. Mulțumesc celor suficient de amabili să mă corecteze atunci când greșesc. Articolele mele au fost apreciate și datorită vouă. Cât pentru brașoveni, mă gândesc serios să găsesc pe cineva care să ne ajute cu cursuri gratuite de gramatică și comunicare în limba română @AgileHub.

cornel_fătulescu_-_gramtică_-_face_sens_are_sens
Cândva făcea sens. Acum are sens.

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2801 ori