Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Gânduri despre responsabilitate

Am tot discutat recent despre asumarea responsabilității și m-am gândit că n-ar fi rău să fac și un articol pe acest subiect.

Ce înseamnă să fii responsabil?

O persoană responsabilă este o persoană capabilă să acționeze fără îndrumare sau supraveghere fiind conștientă de comportamentele sale și asumându-și atât consecințele probabile cât și pe cele mai puțin probabile. Astfel, o persoană responsabilă nu se va sui la volan după ce a consumat alcool pentru că este conștientă de probabilitatea unui accident pe care nu vrea să și-l asume. Din păcate, câteodată persoanele nu sunt conștiente de toate aspectele importante ale deciziilor lor, însă acest lucru nu-i scutește neapărat de judecata celorlalți. Deci, cunoașterea este un proces crucial în asumarea responsabilității, și deseori responsabilitatea este văzută în raport cu ceilalți.

De ce ar fi bine să te interesezi despre responsabilitate?

Recunosc că m-am interesat pentru prima dată despre ce înseamnă să fii o persoană responsabilă după ce a apărut Corneluș, citind despre parenting. Mi s-a părut un motiv suficient de bun să aprofundez subiectul aflând că responsabilitatea consolidează stima de sine.

Este responsabilitatea o trăsătură de caracter?

După Christopher Avery, responsabilitatea este primul principiu al succesului și poate fi observată, predată și învățată. Tot el spune că suntem împiedicați să fim responsabili atunci când ne aflăm în următoarele șase stări mentale:

stările mentale care ne împiedică să fim mai responsabili

  • aruncarea vinei – altcineva este de vină, responsabilitatea este a altcuiva
  • justificarea – responsabilitatea este precondiționată de factori externi (economia, starea vremii, cultura organizațională, etc.)
  • rușinea – responsabilitatea este precondiționată de ceva ce-mi lipsește mie ca individ (o abilitate, nu suntem suficient de buni,etc.)
  • obligativitatea – angajamente cu care nu suntem de acord, obiectivele impuse ne împiedică să fim responsabili (nu avem de ales, nu este nimic de făcut, facem pentru că așa ni s-a cerut, etc.). Mai crede cineva că trebuie să mergi mai departe atât timp cât ceilalți nu sunt convinși de modul în care urmează să se acționeze?
  • abandonul – cât timp nu ne uităm la problemă, ea nu există.
  • negarea – nu suntem conștienți că există o problemă

Ce înseamnă să devii responsabil?

Deseori oamenii sunt mai puțin responsabili pentru că așa s-au obișnuit să fie. Un fel de handicap social: altcineva este mereu lângă ei să le rezolve problemele. Povestea lui John din filmulețul de mai jos va explica mult mai bine punctul meu de vedere:

Voi ce părere aveți?

Gânduri despre responsabilitate

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 8898 ori