Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Știința datelor și inteligență artificială

Această pagină este o schiță publică, poate fi folosită ca hartă a articolelor despre știința datelor și inteligență artificială, este revizuită regulat și nu țintește să devină referința unică sau atotreprezentativă.

De ce scriu despre inteligență artificială?

Pentru că acesta este deja prezentul și viitorul, scriu o nouă serie de articole în sfera inteligenței artificiale (artificial intelligence) și știința datelor (data science). Articolele fac parte dintr-un demers mai amplu, complementar articolelor despre transumanism, adresează în mare parte dimensiunea educativă (a aceluiași viitor) și vor fi servite ca suport de învățare discipolilor ScriuCod sau comunității AgileHub.

Pagina îmi este utilă în primul rând mie, ca indexul articolelor scrise. Aceasta-i o lecție învățată după multe articole publicate despre agilitate și unde cititorii blogului mi-au sugerat să creez un soi de hartă a site-ului, fiindu-le greu să se regăsească printre atâtea. Tabelele de mai jos, debutul hărții pe care încerc s-o creez, vor fi actualizate pe măsură ce avansez cu publicarea articolelor.

Noțiuni introductive

Ca drept exemplu, am completat câteva căsuțe în dreptul limbajelor pe care le voi folosi în articole, în funcție de interes, chef și gust.

Arie Subiect Din engleză C# Python Java R
Modelarea problemelor Clasificarea datelor Classification
Regresii Regression
Grupare

K-Means cu ELKI

Clustering Random K-Means; Forgy K-Means
Serii de timp Time series
Modelarea datelor de intrare și de ieșire de definit, multe capitole micro…
Ce înseamnă model de învățare?
Învățarea în inteligența artificială Evaluarea învățării
Învățarea în timp real
Învățare supravegheată
Învățare nesupravegheată
Normalizare de detaliat… Normalizing Normalizarea observațiilor nominale
Vectori de definit, multe capitole micro (exemplu: tipuri de distanțe)…
Random de definit, multe capitole micro…
Erori de definit
Machine Learning de definit, multe capitole

Explorarea seturilor de date

Iris

Altele…

Încă nu am găsit cum să structurez viitoare articole despre Tensorflow, Sagemaker sau AzureML, astfel încât ca pagina să rămână coerentă și ușor de parcurs. Voi găsi cu siguranță o soluție cu ocazia primelor articole.

Tot în acest sens, blogul necesită mai multe adaptări (exemplele de cod să fie colorate după sintaxa specifică sau tabele de date – până acum am folosit poze, sau să public codul pe un GIT public…), dar nu mă grăbesc. Încet-încet, toate aceste chestiuni minore se vor rezolva.

Spor la învățat!