Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Lună: septembrie 2014

Cum afectează mărimea lotului de muncă ciclurile de producție?

Legătura dintre cantitatea sarcinilor care intră în sistem (un sistem kanban) și cicluri de producție poate fi explicată atât teoretic, cât și practic, iar atunci când vine vorba de inițierea în Kanban este bine ca practica să vină cât mai repede în întâmpinarea teoriei. La primul curs de Kanban organizat de AgileHub, exemplul n-a întârziat să apară. Chiar de la primul exercițiu, când simulam un proces de tip cascadă (waterfall), am obținut…

Alte diferențe dintre Scrum și Kanban. PDCA sau PDCASA sau PDSA?

Ciclul de ameliorare continuă PDCA (Plan + Do + Check + Act) a fost creat de Walter A. Shewhart, fiind dezvoltat și promovat ulterior de către W. Edwards Deming. Cele două modele, PDSA și PDCA, sunt similare și se bazează pe metoda științifică creată de Francis Bacon. Conform wikipedia, PDCA este rezultatul preferinței japonezilor pentru această prescurtare, însă ulterior Deming a înlocuit Check cu Study argumentând că…

Cele șase mituri ale dezvoltării produselor

În această dimineață am recitit articolul Six Myths of Product Development, scris de Stefan Thomke și Donald Reinertsen. Căutam un grafic pe care să-l folosesc într-un alt articol de-al meu despre utilizarea capacității sistemului și Kanban.   Într-un final mi-am zis că ar fi mai interesant să popularizez articolul pentru cei care n-au auzit încă de el. Cei doi autori au petrecut mai…

Definiții pentru kanban

Termenul de kanban poate însemna mai multe lucruri. În tot ce am făcut, am vorbit și am scris despre Kanban am folosit definițiile extrase din cărțile lui David J Anderson (creatorul metodei Kanban) și Laurent Morisseau: Kanban pour l’IT de Laurent Morisseau și Kanban de David J. Anderson Definiții pentru termenul kanban: o cartelă kanban, cu k mic, reprezintă un element…

Între eficiență și reducerea costurilor

Acum două săptămâni am dejunat împreună cu Radu, coleg de școală generală și un excelent prieten. Eram lihnit de foame, căci nu mâncasem nimic de dimineață. Acum că stau să mă gândesc, s-ar putea să fie pentru prima dată când ieșeam ziua să mâncăm împreună. Toate ieșirile noastre începeau într-un bar, undeva pe Republicii, și se terminau cu ultima strigare la Nicoli. Mai nou,…

Jeff Sutherland, istoria Scrum și aterizarea proiectului

Jeff Sutherland, ai reușit! M-ai inspirat în această dimineața. Niciodată nu mi-am pus întrebarea: ce-o să fac cu atât de mult timp? chiar mi se pare ciudată în dinamica vremurilor noastre. Și nici nu știam că Jeff, a avut și-o carieră militară, darămite să fi fost pilot în luptele din Vietnam. Și prima mea experiență cu Scrum are legături puternice cu Vietnamul! Înregistrarea de mai…

Ce trebuie un Scrum Master să știe despre rezolvarea conflictelor în echipă?

Săptămâna trecută, când încă eram în concediu :D, am petrecut foarte mult timp revizuindu-mi prioritățile și agenda. Printre detaliile caracteristice unei astfel de activități am intrat și pe LinkedIn să-mi verific mesajele. În șirul de activități îmi apăreau comentarii din grupul Agile and Lean Software Development. Mă atrăsese faptul că discuția era declanșată de un român, de o clujeancă al cărei mesaj suna în felul…

Încrederea și managementul „comandă și controlează”

Mi se întâmplă frecvent să-mi setez un subiect în minte, să reflectez asupra lui pentru a mia oară, și să văd dacă-mi vin idei noi. De exemplu, ieri mă gândeam la motivele pentru care managerilor le este greu să renunțe la putere acuzând mereu lipsa de încredere față de echipa dată. Răspunsul Lyssa-ei Adkins, din cartea Coaching Agile Teams, mi se pare simplu…