Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Etichetă: Scrum Master

Poți fi coach cu colegii tăi?

Recunosc că sunt uimit în continuare de condiționarea coaching-ul profesionist de plata serviciilor (din punctul de vedere al lui Alain). Mă interesa totuși să văd dacă Alain aduce informații suplimentare care să-mi valideze asumpția mea din articolul: ce este coaching-ul?, unde am scris că s-ar putea ca faptul să fii Scrum Master angajat într-o firmă, deci plătit, preocupat măcar un sfert din timp cu activități de coaching, ceea ce este…

Cum să te formezi în coaching?

Închideam articolul trecut cu „înțelegerea importanței tăcerii este o simplă cunoștință, însă tăcerea dublată de ascultare, este o competență dobândită”. Așa continuă Alain și interviul de mai jos: singurul mod să înveți coaching-ul este să practici. Și nu ești niciodată suficient de pregătit în coaching. Te formezi permanent. *** Pentru mine, cursurile care sunt prea lungi, care nu se bazează pe rodaj, rodaj,…

Ce este tăcerea în coaching? Alte perspective asupra coaching-ului din partea lui Alain Cardon.

Credeam că practicarea tăcerii îmi ieșea bine când venea vorba despre coaching, interviuri, întâlnirile cu clienți, etc., însă Alain duce acest subiect dincolo de reflexele mele controlate. Astfel, după cursul de coaching, am început să folosesc cu mai multă iscusință tăcerea. N-a fost rău, iar efectele n-au întârziat să apară. Clienții și-au descoperit singuri răspunsul acolo unde simțeam că-mi vine să sar cu întrebări. Și așa m-am gândit eu…

Ce este coaching-ul?

Vinerea și sâmbăta trecută (6 și 7 februarie 2015) am fost în București pentru un curs de coaching. De fapt, este vorba despre un proces de formare întins (sau restrâns) pe o perioadă de trei luni de zile, avându-l ca formator pe Viorel. De-a lungul celor două zile am avut ocazia să lucrez altfel cu oameni deja dragi mie (ne-am înscris în grup) și bucuria să întâlnesc alți oameni frumoși. Cursul mi-a dat…

Scrum Master și apoi dezvoltator sau dezvoltator înaintea Scrum Master?

Mi s-a întâmplat de mai multe ori să văd că o singură persoană asumându-și cele două roluri: de Scrum Master și de dezvoltator. Motivul invocat de obicei este lipsa de buget sau lipsa de eficacitate. Ce va face un Scrum Master pentru o echipă de două persoane? Pe lângă raționamentele evidente, precum subiectivitatea Scrum Master-ului în stimularea performanței echipei, cred că merită să precizăm că în întreaga…

Gânduri despre reacțiile noastre, ultimatum și nonsens

Realitatea Făceam check-in-ul în aeroportul din Chișinău. La coada de așteptare răspundeau doar două persoane (două servere).  La un moment dat, apare o problemă cu un călător. Ceva nu era în regulă cu pașaportul sau cu viza sa – unul din cele două servere se blochează. Cel mai probabil din neatenție, persoana care urma la rând, nu-și dă seama că poate totuși să avanseze către celălalt…

Ce înseamnă să fii Scrum Master? Care sunt responsabilitățile și abilitățile necesare îndeplinirii cu succes a unui astfel de rol?

Fiecare are o părere diferită despre rolul de Scrum Master? Este normal. Și eu când am citit prima dată despre Scrum, îmi aduc aminte și acum pagina wikipedia, am spus: Product Owner=client, Scrum Master=șef de proiect, Echipa de Dezvoltare=lol, normal că e nevoie și de niște programatori! doar nu va face Scrum Master-ul toată treaba. În acel moment, confuzia mea venea din modul meu de gândire. Însă…

Stimularea abilităților unui Scrum Master – Iași – Codecamp – 25 octombrie 2014

Sâmbăta trecută am fost la conferința codecamp unde am vorbit despre stimularea abilităților unui Scrum Master. Prezentarea a durat 45 de minute și a fost structurată astfel: scurtă introducere (de ce am ales acest subiect?), responsabilitățile Scrum Master-ului și abilitățile necesare, 30 de sfaturi practice, întrebări, concluzie. Esența prezentării consta din lecțiile pe care le-am învățat acasă, ca tată, și…