Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Ce înseamnă să fii Scrum Master? Care sunt responsabilitățile și abilitățile necesare îndeplinirii cu succes a unui astfel de rol?

Fiecare are o părere diferită despre rolul de Scrum Master? Este normal. Și eu când am citit prima dată despre Scrum, îmi aduc aminte și acum pagina wikipedia, am spus: Product Owner=client, Scrum Master=șef de proiect, Echipa de Dezvoltare=lol, normal că e nevoie și de niște programatori! doar nu va face Scrum Master-ul toată treaba. În acel moment, confuzia mea venea din modul meu de gândire. Însă nici descrierea din ghidul Scrum nu ajută foarte mult. Toată lumea știe că Scrum Master-ul nu este un șef de proiect, însă cele două roluri sunt contrastate asimetric și rareori obiectiv. Eu n-am să mai fac încă un articol pe acest subiect acum, ci mă voi concentra să explic doar rolul de Scrum Master.

Încep cu ce este scris în ghidul scrum, urmând ulterior să răspund întrebărilor:

  • care sunt responsabilitățile unui Scrum Master și care sunt tacticile aplicate de acesta?
  • care sunt abilitățile necesare unui Scrum Master?
  • cum să devii Scrum Master?
  • care sunt dificultățile culturale?

Care sunt responsabilitățile unui Scrum Master

Extras din ghidul Scrum

Scrum Master-ul este responsabil ca Scrum să fie înțeles și adoptat. Scrum Master-ul face acest lucru asigurându-se că Echipa Scrum aderă la teoria, practicile și rolurile Scrum.

Scrum Master-ul este un servitor-conducător (servant-leader) pentru Echipa Scrum. Scrum Master-ul îi ajută pe cei din afara Echipei Scrum să înțeleagă care din interacțiunile lor cu Echipa Scrum sunt folositoare și care nu. Scrum Master-ul ajută pe toată lumea să schimbe aceste interacțiuni astfel încât să maximizeze valoarea creată de Echipa Scrum.

Serviciile Scrum Master-ului pentru Product Owner

Scrum Master-ul își servește Product Owner-ul în câteva moduri, printre care:

  • Găsirea tehnicilor de gestionare eficace a Backlog-ului Produsului;
  • Ajutarea Echipei Scrum să înțeleagă necesitatea de a avea elemente clare şi concise în Backlog-ul Produsului;
  • Înțelegerea planificării produsului într-un mediu de dezvoltare empiric;
  • Asigurarea că Product Owner-ul ştie cum să aranjeze Backlog-ul Produsului astfel încât să maximizeze valoarea;
  • Înțelegerea și practicarea metodelor agile; și,
  • Facilitarea evenimentelor Scrum după cum este cerut sau necesar.

Serviciile Scrum Master-ului pentru Echipa de Dezvoltare

Scrum Master-ul ajută Echipa de Dezvoltare în mai multe moduri, incluzând:

  • Antrenarea Echipei de Dezvoltare să folosească auto-organizarea și inter-funcționalitatea;
  • Ajutarea Echipei de Dezvoltare să creeze produse de valoare mare;
  • Eliminarea impedimentelor din calea progresului Echipei de Dezvoltare;
  • Facilitarea evenimentelor Scrum după cum este cerut sau necesar; și,
  • Instruirea Echipei de Dezvoltare în mediile organizaționale unde Scrum nu a fost pe deplin adoptat sau înțeles.

Serviciile Scrum Master-ului pentru Organizație

Scrum Master-ul ajută organizația în mai multe moduri, incluzând:

  • Direcționarea și pregătirea organizației în procesul de adoptare Scrum;
  • Planificarea implementărilor Scrum în cadrul organizației;
  • Ajutarea angajaților și a celor implicați să înțeleagă și să adopte Scrum precum și dezvoltarea empirică a produselor;
  • Cauzarea schimbărilor ce duc la creșterea productivității Echipei Scrum; și,
  • Colaborarea cu alți Scrum Master-i pentru a crește eficacitatea aplicării Scrum-ului în cadrul organizației.

Care sunt tacticile aplicate de un Scrum Master?

Mi se pare imposibil să citești ghidul scrum și dintr-odată să conștientizezi ce face Scrum Master-ul. Darămite să-ți imaginezi despre ce abilități ar avea nevoie și cum se traduc serviciile acestuia în activitățile de zi cu zi.

Pe scrumplop.org am găsit niște articole destul de drăguțe și foarte bine gândite despre Scrum. Recomand tacticile propuse în articolul despre Scrum Master pentru că sunt ușor de reținut și de explicat:

  • Își ajută echipa să colaboreze (Catalyst – sau mai bine zis, din ce am putut observa în special la începutul proiectului, în prezența Scrum Master-ului, ca prin minune, echipa cooperează mai bine).
  • Se asigură că echipa respectă regulile jocului (Done Master, Sheepdog),
  • Reflectă comportamentele echipei, astfel încât aceasta să se poată îmbunătăți (Knight of the Mirrors),
  • Ajută echipa să-și îmbunătățească performanța în calitate de coach, mentor sau instructor.
  • Încurajează/motivează echipa (Cheerleader),
  • Protejează echipa (Firewall),
  • Ajuta Product Owner-ul să devină mai eficient,

La cele de mai sus adaug preocuparea permanentă de eliminare a obstacolelor care împiedică sau au potențialul de a împiedica echipa să-și atingă obiectivele.

Care sunt competențele necesare unui Scrum Master?

Doar următoarele:

  • Autocunoaștere, stăpânire de sine, conștiință socială și maestru în gestionarea relațiilor
  • Mod de gândire agil
  • Cunoștințe excelente despre agilitate și Scrum
  • Să înțeleagă aspectele tehnice
  • Deschis la feedback și la învățare continuă
  • Să comunice
  • Să ghideze
  • Să medieze
  • Tenacitate
  • Să fie înclinat înspre transparență
  • Să servească echipa

Autocunoaștere, stăpânire de sine, conștiință socială și maestru în gestionarea relațiilor

Sau mai bine spus, Scrum Master-ul dispune de inteligență emoțională superioară care creează din instinct rezonanță. După Daniel Golemen, în cartea Inteligența emoțională în Leadership: Rezonanța, se spune în Dicționarul explicativ al limbii române*,se referă la „proprietatea de a intensifica și prelungi sunetele”, sau, mai exact, „starea de vibrație sincronă”. Analogul uman al vibrației sincrone se produce atunci când doi oameni se găsesc pe aceeași lungime de undă emoțională – și când se simt „în armonie”. Și, respectând sensul original al rezonanței, sincronizarea „răsună”, prelungind acordul emoțional pozitiv.

O dovadă de conducere rezonantă o dă un grup de discipoli care vibrează în contact cu energia optimistă și entuziastă a liderului. Una din caracteristicile principale ale conducerii bazate pe IE este aceea că rezonanța amplifică și prelungește impactul emoțional al liderului. Cu cât oamenii rezonează mai bine între ei, cu atât interacțiunile lor sunt mai puțin statice; rezonanța minimalizează zgomotele din sistem. „O echipă”, după cum proclamă o mantră a afacerilor, înseamnă „mai mult semnal, mai puțin  zgomot.”

Fiecare dintre cele patru domenii ale inteligenței emoționale – autocunoașterea, stăpânirea de sine, conștiința socială și gestionarea relațiilor – contribuie la conducerea rezonantă cu un set esențial de abilități.

Domeniile acestea sunt, evident, profund interconectate, între ele existând o relație dinamică. De exemplu, un lider nu-și poate stăpâni bine emoțiile dacă nu are cunoștință de ele. Iar dacă emoțiile sale au scăpat de sub control, atunci abilitatea lui de a gestiona emoțiile are și ea de suferit…Pe scurt, autocunoașterea facilitează atât empatia, cât și stăpânirea de sine, iar acestea două, combinate, permit o bună gestionare a relațiilor.

Mod de gândire agil

Întrucât agilitatea este definită printr-un set de valori și principii, contează foarte mult modul de gândire pe care-l avem atunci când le interpretăm:

Cunoștințe excelente despre agilitate și Scrum

Claude Aubry, spunea în cartea Scrum – le guide pratique de la méthode agile la plus populaire, că dacă este o singură persoană care să stăpânească bine Scrum-ul într-o echipă, atunci aceasta este Scrum Master-ul. Un curs nu este suficient. Din contră, să mergi la un curs fără să ai acea gândire agilă despre care vorbeam odinioară, ceea ce se întâmplă cel mai des, pentru că Scrum înseamnă înainte de toate și business pentru prea mulți, riști să nu fii pregătit în a înțelege subtilitățile practicilor necesare. De îndată ce ai înțeles și ai aplicat valorile și principiile agile, Scrum-ul va fi floare la ureche.

Să înțeleagă aspectele tehnice

Prin aspectele tehnice mă refer atât la cunoștințele legate de domeniul de business, ceea ce i-ar putea facilita comunicarea cu Product Owner-ul, cât și la cele legate de practicile de inginerie necesare dezvoltării produsului, ceea ce i-ar ușura comunicarea cu Echipa de Dezvoltare. Aceste aptitudini pot fi liantul perfect între Scrum Master și ceilalți, știindu-se faptul că un Scrum Master care poate înțelege noțiunile tehnice este acceptat mult mai ușor de echipă.

Atenție! Scrum Master-ul nu este un arhitect sau vreun expert tehnic și nu are nicio responsabilitate legată de modul în care cerințele (Product Backlog Item-urile) vor fi transformate în Increment. Aceasta este responsabilitatea echipei de dezvoltare.

Deschis la feedback și la învățare continuă

Când avem capul plin de idei ne este greu să mai facem loc la altceva nou. Sunt șanse mari să vi se fi întâmplat și vouă să mergeți la cursuri unde unii din participanți s-au înscris doar ca să demonstreze cât de multe știu ei. Acestea sunt persoanele cărora le va fi cel mai greu în postura de Scrum Master. Un Scrum Master este înainte de toate un bun ascultător. Scrum Master-ul nu-i întrerupe pe ceilalți și știe să se privească în oglindă și să discearnă între feedbackurile care indică nevoia de a îmbunătăți ceva la sursa de feedback sau la destinație.

Bineînțeles că Scrum Master-ul radiază a dezvoltare personală și este capabil să-și închidă ciclurile de feedback învățând din greșelile sale sau ale altora. Scrum Master-ul este împins de o curiozitate naturală către domenii precum antropologie, psihologie, sociologie, filozofie ș.a.m.d. Un Scrum Master preocupat mai mult de noțiunile tehnice decât de cele umane este un Scrum Master care riscă să se dezvolte mult prea încet în ale autocunoașterii.

Urania Cremene spunea într-o conferință că lucrează cu părinți care se miră că copiii lor nu citesc. Iar când îi întreabă pe părinți dacă ei citesc răspunsul este: Nu, dar citeam foarte mult când eram mic/mică. Degeaba! copiii învață din ceea ce văd și simt. La fel și angajații noștri. Nu putem să le cerem să învețe mereu și să-și îmbunătățească performanța, în timp ce noi nu facem nimic în acest sens. Este de preferat ca Scrum Master-ul să fie primul exemplu de dezvoltare personală.

Să fie sincer

Scrum Master-ul nu-și manipulează echipa. Nu este acel gen de lider. El își ajută echipa să se descopere pe ea însăși și să devină mai bună fără alte intenții ascunse.

tot despre sinceritate și propagandă…

Să comunice

Scrum Master-ul este la intersecția multor comunități de practici și este de preferat să poată vorbi pe limba tuturor: programatori, product owner, tester, management. Însă nefiind doar o chestiune de limbaj, ci și o chestiune de perspectivă, talentul în comunicare este deosebit de important pentru Scrum Master. În primul rând, Scrum Master-ul nu poate face mai nimic cât timp ceilalți nu au încredere în el. El conduce influențând, nu comandând. Încrederea se obține în special prin sinceritate și comunicare. Claude Aubry adaugă: Scrum Master-ul este tenace și ferm în cererile sale față de management, fără să fie intransigent – clar și simplu, corect?

De câțiva ani am început să decodez limbajul nonverbal. Știu că aceste lucruri nu se învață ușor, însă orice călătorie începe cu un prim pas. Cred că îmbunătățirea observării oamenilor și abilitatea de a decoda limbajul corpului pot fi un instrument foarte puternic pentru Scrum Master.

Tot aici pe blog am mai scris despre comunicarea nonviolentă ca stil de comunicare recomandată oricui, nu doar Scrum Master-ilor, și despre a face abia strictul necesar și abia la momentul potrivit (Just in time & Just enough).

Atenție! Scrum Master-ul nu lucrează la distanță de echipă. Cel puțin, eu nu cred că un Scrum Master și-ar putea juca eficient rolul de oglindă a echipei fără să fie alături de aceasta, iar echipa nu se poate observa singură, în afara unor elemente de suprafață. Coaching la distanță mai poate fi acceptabil, dar oglindă nu.

Să ghideze

Una dintre preocupările principale ale Scrum Master-ului este să influențeze echipa într-un asemenea mod încât aceasta să-și atingă obiectivele și să devină mai bună pe zi ce trece. Scrum Master-ul nu este superior operațional, așa cum nici Product Owner-ul nu este superior Scrum Master-ului sau echipei de dezvoltare. Scrum Master-ul convinge, nu impune.

Să medieze

Eliminarea obstacolelor face parte din munca Scrum Master-ului. Printre aceste obstacole, deseori se regăsesc conflictele dintre persoane, decizii politice care au potențialul de a afecta echipa, etc. Am spus mai sus că Scrum Master-ul nu este un superior operațional, însă eu cred că Scrum Master-ul poate să fie responsabil ierarhic. Chiar dacă astfel el s-ar face mai greu acceptat de către echipă, Scrum Master-ul alege, de bunăvoie și nesilit de nimeni, să conducă convingând, nu făcând pe generalul. În cazul în care anumite persoane nu se înțeleg, el poate lua o decizie mai radicală, precum schimbarea unei persoane din echipă. Acesta este levierul care lipsește adesea, și care poate scoate echipa din echilibrul lui Nash.

Tot Scrum Master-ul este și persoana cu care ar trebui să înceapă proiectul și care ajută la montarea echipei. Aflându-se în posesia abilităților soft cele mai dezvoltate, ar fi ideal ca Scrum Master-ul să participe chiar și la alegerea Product Owner-ului – eu doar cred că așa este mai bine, însă n-am văzut niciun caz încă.

Tenacitate

Un Scrum Master nu se lasă bătut și este mereu în căutarea unor noi abordări pentru dificultățile întâlnite. Din punctul meu de vedere, Scrum Master-ul este ultimul care coboară din barcă. Realitatea nu ne învață același lucru, însă un Scrum Master care-și părăsește barca prea devreme, riscă să fie ghidat după alte valori. A nu se interpreta că un Scrum Master rămâne în orice circumstanțe.

Să fie înclinat înspre transparență

Întrebarea pe care ne-o punem este: Pentru cine ar mai fi această informație utilă? nu De ce să-i transmit și lui X această informație? Fără vizibilitate, empirismul nu funcționează, și repede dispare încrederea. Nu există Scrum, fără transparență.

Să servească echipa

După cum ați văzut și în extrasul din Ghidul Scrum, Scrum Master-ul servește echipa. Scrum Master-ul nu comandă, nu constrânge, nu se impune. Scrum Master-ul nu este o dependință puternică în proiect și poate pleca în concediu. Pe măsură ce echipa devine din ce în ce mai autonomă, implicarea sa scade. Nu el reușește proiectul, ci echipa, iar când proiectul întâmpină dificultăți, este și din responsabilitatea sa.

Cum să devii Scrum Master?

Nu cred că poți să fii un Scrum Master bun la muncă, practicând o comunicare nonviolentă și conducerea prin influență, iar acasă să ai un stil complet diferit. Primul sfat este să aplici agilitatea oriunde simți că și-ar aduce beneficiile și să te asiguri că reflectezi mereu la noile abordări, la consecințele lor și la ceea ce vei schimba în viitorul imediat pentru a obține consecințe mai apropiate de ceea ce îți dorești. Al doilea sfat este să-ți găsești un coach. Poate accelera procesul, dar asta mai depinde și de individ. Eu cred că fiecare are nevoie de un coach. Restul vine de la sine.

Care sunt dificultățile culturale?

Nu știu pentru voi cum stau lucrurile, dar eu mi-am dorit dintotdeauna să fiu șef. Așa mi-a zis tata: învață să nu ajungi subordonatul unor incompetenți inculți! Nu cred că sunt singurul. Multă lume își dorește să fie șef nu pentru responsabilitățile pe care acest rol le-ar presupune sau din pasiune față de lucrul cu oamenii sau dezvoltarea de produse, ci pentru a câștiga controlul, să scape de incompetența altora sau din motive financiare. Am avut studenți în stagiu care-mi spuneau că visul lor este să ajungă șef de proiect. Sau, din punctul de vedere administrativ șeful/managerul poate fi trecut pe hârtii, activitatea fiind deja reglementată de legislația muncii, etc.

După cum vedeți, este ușor să așternem multe motive extrinseci pentru a deveni șef. Inutil să explic de ce acestea sunt și cele greșite pentru a deveni Scrum Master. Există totuși și o parte bună. În afara faptului că Scrum-ul este la modă, este greu să găsești motive extrinseci serioase pentru a deveni Scrum Master.

Succes!

Scrum Master la început de drum

Ce înseamnă să fii Scrum Master? Care sunt responsabilitățile și abilitățile necesare îndeplinirii cu succes a unui astfel de rol?

 

 

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 34241 ori