Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Lună: ianuarie 2016

Gestiunea echipei din perspectiva relațiilor dintre indivizi

Perspectiva relațiilor – Majoritatea managerilor cu care vorbesc despre performanța scăzută au obiceiul de a arăta cu degetul spre cineva, măcar înspre o persoană. Și mai interesant, realitatea faptelor indică într-adevăr o problemă înspre acea persoană. Acest reflex de observare cu evaluare, deopotrivă evident și simplist, mi se părea normal și mie până în 2009 când am dat de „Scaling Lean & Agile Development” a lui Craig Larman unde se vorbea despre teoria sistemelor. Acela a fost momentul în care întreaga lume mi se descoperea în fața ochilor, și-am continuat cu studiile până am ajuns la noțiuni mai puțin cunoscute precum psihologia sistemului, aflată la baza operării terapeuților de familie.

Lecții învățate despre utilizarea Definiției unei cerințe pregătite (Definition of Ready for a feature).

Am tot scris pe blog despre definiția unei cerințe pregătite, despre utilitatea și dezavantajele folosirii unui astfel de instrument, și-am să descriu în acest articol alte două motive pentru care folosirea acestei definiții poate descuraja tranziția către agilitate:

Folosește întrebări în loc de reguli.
Mai întâi realitatea, abia apoi ceea ce ne dorim.

Cine este purtătorul relelor în familia ta?

Cu subtilitate și fără răutate, vorbindu-mi despre meseria sa, despre rolul său, Mony Elkaïm îmi explica simplu cât de mult ne focalizăm atenția, câteodată, pe unul dintre membrii familiei noastre. Îi punem în cârcă toate relele, îl stigmatizăm ca fiind „bolnav” sau „deviant”, când el, de fapt, nu este adesea decât purtătorul unui simptom care privește toată familia…Ce frumoasă este atunci solidaritatea, dacă mergem cu toții să consultăm un terapeut, pentru a-i permite acestui „pacient desemnat” să iasă din starea în care se află…