Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Etichetă: Kanban

Lecție despre performanță pentru toți, în special pentru manageri și antreprenori

Am mai scris despre limitarea cantității de muncă pentru evitarea saturării globale sau locale a sistemului. Sunt atât de multe motive bune care să descurajeze lucrul pe mai multe activități în paralel…Știința și practica spun un lucru, businessul face altceva. Săptămâna aceasta am avut patru discuții, în contexte foarte diferite, tocmai despre acest subiect. Toată lumea pare să fie de acord și…

AgileTalks, Viziunea AgileHub 2015, Consultanță despre Creativitate, LeanStartup, Kanban și agilitate în general

Încă un an început în forță. Nici nu mă așteptam să fie prea diferit. Astăzi termin prima săptămână ca observator/coach într-o misiune de consultanță despre performanță la București. Deși tind să cred că pe alocuri se întâmplă să nu vedem pădurea de copaci, nivelul de maturitate al interlocutorilor a fost cu mult peste media cu care am fost obișnuit. Deci am avut parte de niște discuții…

Testul agilității. Care este gradul de asimilare a valorilor și principiilor agile?

Mă gândeam să fac un test care să permită organizațiilor să-și autoevalueze gradul de asimilare a agilității. Atât de confuză este ideea de agilitate încât cred că un astfel de test ar fi de mare interes. După treizeci de minute de reflexie am scris întrebările de mai jos: Toți membrii echipei pot răspunde ușor întrebărilor: unde sunteți? cât mai rămâne de făcut? ce se află în progres? ce…

Cum este mai bine să limitezi cantitatea de muncă în Kanban? pentru fiecare persoană? sau pentru fiecare etapă?

Săptămâna aceasta mi s-a adresat următoarea întrebarea: Cum este mai bine să limitezi cantitatea de muncă în Kanban? pentru fiecare persoană? sau pentru fiecare etapă? S-ar putea ca subiectul să prezinte interes pentru mai multă lume, motiv pentru care m-am gândit să scriu un articol. Ce este limitarea cantității de muncă? Limitarea cantității de muncă este una din cele șase practici ale metodologiei Kanban, și reprezintă principalul mod…

Cum să completezi o diagramă burn-down?

Să urmărești progresul și ce rămâne de făcut utilizând o diagramă de tip burn-down, sau burn-up este foarte ușor. Trebuie doar să înțelegem scopul acestei diagrame și cum se completează. Spre deosebire de diagrama de flux cumulativ, o diagramă de tip burn-down necesită un scop definit și urmărește progresul și cât ne mai rămâne de făcut relativ la acel scop. Despre diagrama de tip burn-down, ce…

Cum afectează mărimea lotului de muncă ciclurile de producție?

Legătura dintre cantitatea sarcinilor care intră în sistem (un sistem kanban) și cicluri de producție poate fi explicată atât teoretic, cât și practic, iar atunci când vine vorba de inițierea în Kanban este bine ca practica să vină cât mai repede în întâmpinarea teoriei. La primul curs de Kanban organizat de AgileHub, exemplul n-a întârziat să apară. Chiar de la primul exercițiu, când simulam un proces de tip cascadă (waterfall), am obținut…

Alte diferențe dintre Scrum și Kanban. PDCA sau PDCASA sau PDSA?

Ciclul de ameliorare continuă PDCA (Plan + Do + Check + Act) a fost creat de Walter A. Shewhart, fiind dezvoltat și promovat ulterior de către W. Edwards Deming. Cele două modele, PDSA și PDCA, sunt similare și se bazează pe metoda științifică creată de Francis Bacon. Conform wikipedia, PDCA este rezultatul preferinței japonezilor pentru această prescurtare, însă ulterior Deming a înlocuit Check cu Study argumentând că…

Cele șase mituri ale dezvoltării produselor

În această dimineață am recitit articolul Six Myths of Product Development, scris de Stefan Thomke și Donald Reinertsen. Căutam un grafic pe care să-l folosesc într-un alt articol de-al meu despre utilizarea capacității sistemului și Kanban.   Într-un final mi-am zis că ar fi mai interesant să popularizez articolul pentru cei care n-au auzit încă de el. Cei doi autori au petrecut mai…

Definiții pentru kanban

Termenul de kanban poate însemna mai multe lucruri. În tot ce am făcut, am vorbit și am scris despre Kanban am folosit definițiile extrase din cărțile lui David J Anderson (creatorul metodei Kanban) și Laurent Morisseau: Kanban pour l’IT de Laurent Morisseau și Kanban de David J. Anderson Definiții pentru termenul kanban: o cartelă kanban, cu k mic, reprezintă un element…

Cât de importantă este raportarea timpului?

Nu există răspuns ideal la întrebarea de mai sus, dar cu siguranță sunt lucruri de îndreptat în acest sens. Totul pornește de la nevoia de informație, iar nevoia de informație este contextuală și vine cu cunoștințele și cu experiența managerilor sau a clienților. Dacă ar fi să mă refer la o relație de tipul client-furnizor, unde furnizorul este plătit la timpul lucrat pentru client, am putea găsi…