Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Testul agilității. Care este gradul de asimilare a valorilor și principiilor agile?

Mă gândeam să fac un test care să permită organizațiilor să-și autoevalueze gradul de asimilare a agilității. Atât de confuză este ideea de agilitate încât cred că un astfel de test ar fi de mare interes. După treizeci de minute de reflexie am scris întrebările de mai jos:

  1. Toți membrii echipei pot răspunde ușor întrebărilor: unde sunteți? cât mai rămâne de făcut? ce se află în progres? ce obstacole întâmpinați?
  2. Este echipa împuternicită să-și decidă singură cum produce software de calitate (să decidă singură dacă face TDD, programare în pereche sau nu…)?
  3. Orice membru al echipei își poate suspenda activitățile în curs de îndată ce a descoperit o neregulă (defect, bug) ca să o corecteze și să se asigure că nu se mai întâmplă niciodată?
  4. Sarcasmul, represaliile, violența verbală și orice fel de hărțuire sunt stopate și respinse imediat de către echipă.
  5. Își poate echipa autoevalua performanța?
  6. Sunt acceptate și integrate ușor schimbările (cerințe, plan, etc.) de către echipă?
  7. Sunt clienții, utilizatorii finali implicați recurent în procesul de producție (nu doar în momentele de planificare, inspecție și adaptare)?
  8. Cât de repede ajung noi funcționalități în producție (zilnic, în fiecare săptămână, la fiecare două săptămâni, lunar, durează mai mult de o lună)?
  9. Cât de des se întâlnește toată echipa să-și îmbunătățească modul de lucru (zilnic, săptămânal, o dată la două săptămâni, o dată la trei săptămâni, lunar, mai rar de o lună)?
  10. Toți membrii echipei au agreat, cunosc și revizuiesc regulat definiția lui finalizat (n-a fost impusă și este respectată)?

N-am vrut să fie mai mult de zece, deci întrebările nu sunt exhaustive. Însă orice implementare de Scrum, Kanban ar trebui să treacă testul. Ce părere aveți?

testul agilității

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 3386 ori