Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Lună: iulie 2014

Ultimul sprint – un rău necesar

În continuarea articolului „Diavolul este în detalii”. De ce avem nevoie de definiția unei cerințe finalizate am vorbit deja. La fel am vorbit și despre definiția unei iterații sau a unei livrări finalizate. Merită să mai zăbovim un pic asupra numărului de definiții. Este important de reținut că în ghidul Scrum este menționată o singură definiție atât pentru finalizarea cerințelor, cât și pentru finalizarea incrementului. Atunci…

Io sono Italiano, Italiano vero

Mă aflam într-o gară din Germania. Mă plimbam din butic în butic încercând să aflu unde este biroul de informații. Eu nu vorbesc germană. Înțeleg câteva boabe. Așa că, mi-am încercat norocul cu engleza. Mă priveau curioși și nu se grăbeau să-mi răspundă. Deseori strâmbau din moacă și-mi lăsau de înțeles că nu pricep. Altul mi-a spus că nu vorbește italiană. Cum o fi dedus că vorbesc în italiană? Engleza seamănă cu italiana? Românii cu…

Coaching și comunicarea nonviolentă

Jurgen Appelo a pus ieri un articol pe twitter despre managerii care se apreciază ca fiind mai mult coach-i decât lideri. M-am gândit la prietenii din breaslă, care se consideră sau vor să devină coach-i, și mi-am zis să-i ajut acolo unde mi-a fost cel mai greu, și încă-mi este greu câteodată. În cartea autoarei Lyssa Adkins, Coaching Agile Teams, am auzit pentru prima dată despre…

Calitatea este cel mai important slogan al nostru!

În 2006 am avut șansa să lucrez alături de un client care m-a învățat multe din lucrurile despre care vorbesc astăzi. Benoit Gantaume, directorul tehnic din partea clientului, era un mare entuziast XP. Tipul era interlocutorul nostru principal. Nu prea înțelegeam eu despre ce vorbea el când venea vorba de Agile, însă cel mai ciudat aspect al colaborării noastre era faptul că nu aveam voie să acceptăm defecte. La…

Managementul Performanței. Spune NU pedepselor și penalizărilor la locul de muncă.

În continuarea articolului „Cum funcționează creierul nostru? Importanța implicării active a responsabilului de produs.”. Aubreu C. Daniels, în cartea Managementul Performanței, povestea despre cele patru consecințe comportamentale. Două care intensifică tipul de comportament, iar două care îl descurajează: „Le spun oamenilor că pot intra în compania lor și pot observa imediat ce comportamente sunt întărite. Tot ce am de făcut este să observ…

Cum funcționează creierul nostru? Importanța implicării active a responsabilului de produs.

În continuarea articolului „Antecedente, consecințe, penalizări și managementul performanței.”. Unul din cele mai apreciate exerciții la cursurile de Scrum este crearea unui produs aplicând valorile și principiile agile. Pe lângă faptul că ne jucăm cu lego, descoperim empirismul într-un mod simplu și plăcut: arta de a da vizibilitate altfel asupra progresului, gestiunea simplă a schimbărilor, inspectarea și adaptarea. Printre multe cunoștințe pe care le dobândim în…

Antecedente, consecințe, penalizări și managementul performanței.

În continuarea articolului „Etichete și feedback”. „Teoriile noastre determină ce anume măsurăm”, spunea Einstein, subliniind incapacitatea noastră de a răsplăti ceea ce noi nu putem aprecia ca fiind important. Pornind de la aceste vorbe, dacă vrei să evaluezi cum gândește un manager, tot ce trebui să faci este să te uiți la cum măsoară performanța echipei sale. Viteza de dezvoltare este unul din indicatorii esențiali…

Etichete și feedback

În continuarea articolului „Mediocritatea la locul de muncă. Un proiect fără sfârșit.”. Etichetarea oamenilor este o altă problemă des întâlnită la locul de muncă. George este tăcut. Ion este vorbăreț. Vasile este deștept. Maria este comică. Dacă George ar fi vrut să facă și el ceva în privința asta, i s-a tăiat tot elanul. Ion este vorbăreț pe viață. Așa l-au acceptat toți, de la…

Mediocritatea la locul de muncă. Un proiect fără sfârșit.

În continuarea articolului „Gânduri despre învățarea în IT”. Și nu doar absența coaching-ului este o problemă în IT-ul de pe la noi. Sunt lucruri pe care oamenii le fac bine, iar cu un pic de ajutor le-ar putea face excelent. Cu toate acestea, manifestăm o predilecție pentru mediocritate. Să aruncăm o privire la opțiunile în cariera programatorilor: junior>..>mediu>..>senior>. Când ai ajuns senior, trebuie să iei o decizie la fel de…

Gânduri despre învățarea în IT

Vi s-a întâmplat vreodată ca după eforturi mari să ajungeți la concluzia că trebuie s-o luați de la capăt? Ați ales o tehnologie care se pare că răspunde foarte greu la totalitatea cerințelor, un proces care îngreunează livrările, un algoritm care nu răspunde întocmai nevoilor exprimate. Asta înseamnă înainte de toate că ați învățat. De mic copil simțeam că nu contează atât…