Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Etichetă: Estimări

Planificarea proiectului

În continuarea articolului „Ce este factorul de concentrare?”. De îndată ce avem contextul iterației/sprintului putem trece la simularea bugetului și la estimarea datelor mai importante din calendar, conform ipotezelor agreate. Avem mărimea echipei, durata iterației/sprintului, factorul de concentrare și valoarea punctului relativ. Mai trebuie să știm totalitatea numărului de puncte estimate inițial. Date fiind estimările de mai jos: Categoria de efort Categoria de efort…

Un mixt între estimările în valori absolute și cele relative

În continuarea articolului „De la estimări relative la buget și un plan”. O altă variantă, utilă îndeosebi când nu avem experiență încă cu noua echipă, este să estimăm în mod clasic valoarea punctului relativ sau a mărimilor de efort. Pornind de la aceeași listă cu cele 30 de cerințe din articolul trecut: 12 cerințe 7 cerințe 6 cerințe 3 cerințe 2 cerințe putem estima în ore,…

De la estimări relative la buget și un plan

În continuarea articolului „Vizualizarea estimărilor”. Într-un final am ajuns la cuantificarea estimărilor. Să presupunem că avem de realizat un produs al cărui comportament este definit inițial de către responsabilul de produs printr-o listă de 30 de cerințe. Echipa a estimat cerințele astfel:   însemnând: 12 cerințe 7 cerințe 6 cerințe 3 cerințe 2 cerințe Pentru a putea cuantifica elegant și simplu estimările putem adresa echipei următoarea…

Vizualizarea estimărilor

În continuarea articolului „De ce numerele Fibonacci?”. Înainte să continui cu cuantificarea despre care vorbeam în articolul „De ce numerele Fibonacci?”, vreau să mai descriu un procedeu care s-a dovedit a fi util în procesul de estimare. Atunci când explicam despre cum ne poate servi votul în alinierea membrilor echipei utilizând planificarea Poker (planning poker),de dragul exemplului, am omis să spun că mai întâi se alege un etalon la care ne raportăm…

De ce numerele Fibonacci?

În continuarea articolului „Negocierea estimărilor. Când putem vota în cadrul echipei? Ce este planificarea poker?”. Cine are nevoie de estimări și de ce? Clientul, pentru că își dorește un plan și un buget. Indiferent de metoda de estimare, trebuie să adresăm nevoia de informație exprimată, și nu o putem face decât vorbind despre efort, nu despre complexitate, așa cum explica Mike Cohn într-unul din…

Negocierea estimărilor. Când putem vota în cadrul echipei? Ce este planificarea poker?

În continuarea articolului „Negocieri în cadrul echipei. De ce să nu votăm în cadrul echipei?”. Ciudat să scriu un articol despre când putem vota în cadrul echipei știind că ieri tocmai am scris articolul „De ce să nu votăm în cadrul echipei?”. Votul poate fi deosebit de util dacă vrem să ne asigurăm că întreaga echipă s-a afirmat înaintea luării unei decizii. Este…

Negocierile cu echipa de dezvoltare

În continuarea articolului „Rolul tabloului kanban în comunitățile de interes”. O echipă care nu este împuternicită se lansează în negocieri inutile cu clientul. Facem teste unitare? Facem Refactoring? Când acest lucru se întâmplă, trebuie să ne adresăm întrebarea: cine este responsabil cu calitatea produsului final? Dacă răspunsul este echipa de dezvoltare, atunci deciziile sunt luate de echipă. Toată lumea trebuie să știe cum face…

Nebunia

În continuarea articolului „Estimări în valori absolute sau relative?”. Un client va aprecia mereu dorința echipei de a face mai mult, însă confundarea dorințelor cu realitatea duce deseori doar la noi frustrări. … – Estimarea în puncte relative nu merge la noi pe proiect. – Ce anume nu funcționează din întregul vostru proces de estimare? – Noi punem în fiecare iterație cam 40 de puncte…

Estimări în valori absolute sau relative?

În continuarea articolului „În grafic”. Când Corneluș avea 3 anișori, am construit un zid din lego și l-am rugat să-mi spună cât este de mare. Mi-a răspuns că zidul este cât el de mare. În altă zi am construit un zid mai mic și l-am întrebat din nou. Primul răspuns a fost doar că e un zid mare. Am repetat întrebarea, și mi-a…