Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Etichetă: Scrum

Pe cine servește Responsabilul de Produs?

Am scris acest articol pentru că recent am avut ocazia să discut cu un Responsabil de Produs debutant. Scopul era să-i ghidez primii pași. Nicidecum surprinzător, înțelegerea-i era alterată față de Agilitate și Scrum în general, în special asupra răspunderilor asociate. În urma discuției noastre, a înțeles că, indiferent cât de mult își dorește să aducă valoare viitorilor utilizatori, în primul rând trebuie să asimileze așteptările celor care-l plătesc.

Să ne adaptăm cu grație, rapid și ușor!

Săptămâna trecută, la DevTalks, am făcut un exercițiu interesant cu managerul unui departament de IT din Cluj. Ca de cele mai multe ori, discuția a început cu ineficacitatea unei echipe etichetată agilă și cu interlocutorul alergic la cuvinte precum Scrum, Kanban sau Agile. Este neplăcut să văd atât de des efectele neînțelegerilor de acest gen, cauzate în special de inflația de cursuri pe care firmele le plătesc scump ca oamenii lor…

Scrum Master și apoi dezvoltator sau dezvoltator înaintea Scrum Master?

Mi s-a întâmplat de mai multe ori să văd că o singură persoană asumându-și cele două roluri: de Scrum Master și de dezvoltator. Motivul invocat de obicei este lipsa de buget sau lipsa de eficacitate. Ce va face un Scrum Master pentru o echipă de două persoane? Pe lângă raționamentele evidente, precum subiectivitatea Scrum Master-ului în stimularea performanței echipei, cred că merită să precizăm că în întreaga…

Angajamentul față de perimetrul funcțional stabilit în Planificarea Sprintului

Pentru mine, orice element din Scrum, Kanban, Agile trebuie supus criticii. Nu există adevăr incontestabil, și chiar și cele mai luminate minți ale lumii pot greși în procesul lor de învățare. Una din tezele principale din Scrum este angajamentul făcut de echipă în Planificarea Sprintului. Cred că ideea de „commitment” este supralicitată. Angajamentul este pe înțelesul tuturor, dar mai ales pe înțelesul Scrum…

Gânduri despre furnizorii IT și orchestrarea performanței prin externalizarea Scrum Master-ilor

În cartea „Concurența într-o lume plată”, frații K. Fung spun că în momentul în care „proprietatea este minimizată, orchestrarea devine mai importantă”. Adică, într-o rețea pe care o orchestrezi și în care ai și proprii furnizori, mai întâi te vei interesa de binele acelor furnizori și ulterior de cel al clienților. Dacă nu ești proprietarul furnizorilor, atunci te vei concentra pe orchestrare, deci pe…

Testul agilității. Care este gradul de asimilare a valorilor și principiilor agile?

Mă gândeam să fac un test care să permită organizațiilor să-și autoevalueze gradul de asimilare a agilității. Atât de confuză este ideea de agilitate încât cred că un astfel de test ar fi de mare interes. După treizeci de minute de reflexie am scris întrebările de mai jos: Toți membrii echipei pot răspunde ușor întrebărilor: unde sunteți? cât mai rămâne de făcut? ce se află în progres? ce…

Cum să completezi o diagramă burn-down?

Să urmărești progresul și ce rămâne de făcut utilizând o diagramă de tip burn-down, sau burn-up este foarte ușor. Trebuie doar să înțelegem scopul acestei diagrame și cum se completează. Spre deosebire de diagrama de flux cumulativ, o diagramă de tip burn-down necesită un scop definit și urmărește progresul și cât ne mai rămâne de făcut relativ la acel scop. Despre diagrama de tip burn-down, ce…