Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Să ne adaptăm cu grație, rapid și ușor!

Săptămâna trecută, la DevTalks, am făcut un exercițiu interesant cu managerul unui departament de IT din Cluj. Ca de cele mai multe ori, discuția a început cu ineficacitatea unei echipe etichetată agilă și cu interlocutorul alergic la cuvinte precum Scrum, Kanban sau Agile. Este neplăcut să văd atât de des efectele neînțelegerilor de acest gen, cauzate în special de inflația de cursuri pe care firmele le plătesc scump ca oamenii lor să fie incapabili să schimbe ceva ulterior. Și știu că învățarea acestor concepte moderne, laolaltă simple și complexe, nu este la îndemâna oricui. Însă nu degeaba există un AgileHub preocupat de noi abordări pedagogice, bazate pe modele demonstrate științific și care să crească capacitatea de transformare a participanților la cursuri.

Astfel, reiau mai jos un exemplu, o discuție de cincisprezece minute, care încurajează la acțiune în detrimentul dogmatismului.

-Sună foarte teoretic ceea ce spui, îmi zice managerul când i-am definit agilitatea ca talentul de a te adapta cu grație, rapid și ușor. Simțeam că vrea să intrăm într-un joc, dar am eschivat.
-Ai dreptate. Așa este. Acum, hai să vedem cum se traduce asta în practică.
Nu mai făcusem exact exercițiul acesta până atunci. Aveam totuși niște date de intrare, teoretice :)), și am vrut să văd ce poate face cu ele. Mi-am scos carnețelul din buzunar și am desenat o piramidă, ca în exemplul de mai jos:
Ușor, Grație, Rapid schelet - www.cornel.fatulescu.ro - agilitatea
Apoi l-am rugat să-și evalueze organizația pe cele trei axe: ușor, rapid și grație. Nuanțele semantice contează mai puțin.
A obținut ceva de genul:
Ușor, Grație, Rapid aprecierea subiectivă - www.cornel.fatulescu.ro - agilitatea

– Este ceva ce ți-ai dori să fie diferit?
– Clar. Cred că pe axa de Grație.
– Ce notă ți-ar fi plăcut să-ți dai?
– Să facem un prim pas. Să spunem că mi-ar fi plăcut să pun un doi.
– Sunt curios, puteai totuși să alegi trei…
– Cred că ar fi prea multe de făcut. Noi rezistăm cum apare ceva nou de muncă, darămite să schimbăm ceva.
– Ce se va schimba când ajungeți la doi?
– În primul rând, am lucra ca o echipă, și subliniază cifra doi pe piramidă.Nu știu dacă s-ar îmbunătăți ceva, dar măcar aș simți că muncim în același sens.
Ușor, Grație, Rapid direcție de îmbunătățire - www.cornel.fatulescu.ro - agilitatea
– Același sens….
– Da. Câteodată am senzația că nu suntem o echipă. Nu că nu vor să muncească, dar ego-ul multor persoane este prea mare. Suntem harnici, dar fiecare vrea să facă după capul său. De-asta trebuie mereu să intervin.
Și reia după o pauză scurtă:
– Poate că n-ar fi rău să reiau exercițiul cu echipa mea. Sunt curios cum văd ei lucrurile.

Notă: Am alterat discuția iar valorile din piramide le-am pus la întâmplare.

Ușor, Grație, Rapid aprecierea subiectivă - www.cornel.fatulescu.ro - agilitatea este

Să ne adaptăm cu grație, rapid și ușor!

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2547 ori