Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Agilitatea va dispărea! sau nu.

Am fost săptămâna trecută la DevTalks în Cluj să vorbesc despre AgileHub și agilitate. Într-o pauză, discutând cu diverse persoane, aud pe cineva spunând cu mare patos că agilitatea va dispărea. Din câte am înțeles, unul dintre oratori a făcut o astfel de paranteză la un moment dat. Mi-am adăugat un memento în telefon și mi-am continuat ziua fără să caut să mă alătur acelui grup.

Astăzi, când m-am trezit, văd pe telefon „agilitatea va dispărea”. Îmi reiterez rapid în minte valorile și principiile agile ca să văd care dintre acestea ar putea să nu mai fie valabile.

Valorile agile

  1. Indivizii și interacțiunea înaintea proceselor și uneltelor
  2. Software funcțional înaintea documentației vaste
  3. Colaborarea cu clientul înaintea negocierii contractuale
  4. Receptivitatea la schimbare înaintea urmăririi unui plan

Să vină iar momentul când ar fi mai logic ca procesele și uneltele să aibă întâietate? sau documentația? sau colaborarea să piardă iar în detrimentul negocierii contractuale? sau să ne apucăm iar de urmărirea planurilor în detrimentul contextului? Eu nu cred. Poate că în viitor nu se va mai vorbi despre Scrum, Kanban, XP și altele, dar acestea sunt doar niște cadre de reguli sau metodologii agile. Sau poate că valorile de mai sus vor fi regrupate într-un alt ansamblu, dar ele vor rămâne perfect valide.

Principiile agile

  1. Prioritatea noastră este satisfacția clientului prin livrarea rapidă și continuă de software valoros.
  2. Schimbarea cerințelor este binevenită chiar și într-o fază avansată a dezvoltării. Procesele agile valorifică schimbarea în avantajul competitiv al clientului.
  3. Livrarea de software funcțional se face frecvent, de preferință la intervale de timp cât mai mici, de la câteva săptămâni la câteva luni.
  4. Oamenii de afaceri și dezvoltatorii trebuie să colaboreze zilnic pe parcursul proiectului.
  5. Construiește proiecte în jurul oamenilor motivați. Oferă-le mediul propice și suportul necesar și ai încredere că obiectivele vor fi atinse.
  6. Cea mai eficientă metodă de a transmite informații înspre și în interiorul echipei de dezvoltare este comunicarea față în față.
  7. Software funcțional este principala măsură a progresului.
  8. Procesele agile promovează dezvoltarea durabilă. Sponsorii, dezvoltatorii și utilizatorii trebuie să poată menține un ritm constant pe termen nedefinit.
  9. Atenția continuă pentru excelență tehnică și design bun îmbunătățește agilitatea.
  10. Simplitatea–arta de a maximiza cantitatea de muncă nerealizată–este esențială.
  11. Cele mai bune arhitecturi, cerințe și design emerg din echipe care se auto-organizează.
  12. La intervale regulate, echipa reflectă la cum să devină mai eficientă, apoi își adaptează și ajustează comportamentul în consecință.

Voi ce părere aveți? Este vreunul dintre aceste principii invalid la momentul de față?

Eu am văzut câteva situații discutabile. De exemplu, cea mai bună metodă este comunicarea față în față, ceea ce nu înseamnă că nu poți fi agil dacă nu ai toți membrii în același loc, ci faptul că așa este cel mai bine, iar dacă luăm decizia să avem o echipă în două locuri sau ca fiecare membru să lucreze de acasă, să o facem în deplină cunoștință de cauză. Sau despre atenția continuă pentru excelență tehnică și design bun. Mi s-a întâmplat să am clienți care să-mi ceară un produs de slabă calitate (trashy) doar pentru a demonstra fezabilitatea unei idei și să caute investitori. Este în regulă și congruent cu principiile de abia suficient (just enough) și abia la timp (just in time).

Ce înseamnă agilitatea?

Este normal ca agilitatea să însemne pentru fiecare ceva diferit, însă ea este clar definită în manifestul agil. Cred că întrebarea corectă este: cât de corect au fost asimilate aceste valori și principii în organizațiile în care lucrăm?

Cineva îmi spunea cândva că nu-i place agilitatea din cauza stand-up-urilor. Serios?! Agilitatea nu înseamnă stand-up-uri. Sau din cauza post-it-urilor. Post-it-urile nu induc agilitatea. Și la fel și pentru TDD sau alte practici. Este adevărat că toate aceste practici au sens și m-ar interesa să aflu cum adresează aceste problematici echipa respectivă, însă în niciun caz simpla aplicare a unor practici va duce la agilitate.

Acestea fiind spuse, reiau dintr-un articol mai vechi, cum interpretez și eu agilitatea:

Agilitatea este calitatea organizației și a oamenilor săi

  • să se poată adapta,
  • să fie receptivi,
  • să învețe în continuu și
  • să evolueze.

Chiar crede cineva că această calitate va dispărea? Cu atât mai mult să dispară ceva ce realmente abia acum începe să apară…

testul agilității

Agilitatea va dispărea! sau nu.

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2714 ori