Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Cum să completezi o diagramă burn-down?

Să urmărești progresul și ce rămâne de făcut utilizând o diagramă de tip burn-down, sau burn-up este foarte ușor. Trebuie doar să înțelegem scopul acestei diagrame și cum se completează. Spre deosebire de diagrama de flux cumulativ, o diagramă de tip burn-down necesită un scop definit și urmărește progresul și cât ne mai rămâne de făcut relativ la acel scop.

Despre diagrama de tip burn-down, ce înseamnă și când o folosim?

Diagrama are două axe:

  • OY: cantitatea de muncă rămasă de făcut
  • OX: obiectivul în timp, în cât timp trebuie să terminăm cantitatea de muncă.

scop reprezentat într-un burn-down

Pe ce perioadă se întinde munca care se dorește a fi efectuată?

Dacă lucrăm în Scrum, atunci știm că fiecare iterație este limitată în timp: de la o săptămână la patru săptămâni, conform ghidului Scrum. Putem avea câte o astfel de diagramă pentru fiecare iterație (sprint):

diagrama de tip burn-down

Și putem avea câte o astfel de diagramă pentru urmărirea progresului și ceea ce ne rămâne de făcut la o scală mai mare, de exemplu, față de obiectivul unei livrări pentru clienți:

urmărirea progresului utilizând o diagramă de tip burn-down sau de flux cumulativ

La ce frecvență urmărim progresul?

De obicei actualizăm aceste grafice zilnic, dar depinde de ce anume vrem să măsurăm. Dacă vorbim despre o diagramă burn-down care măsoară progresul dintr-o iterație, atunci foarte probabil că o vom actualiza zilnic. Atunci axa OX va reprezenta evoluția în zile. Dacă burn-down-ul nostru ar trebui să ne arate cât ne-a mai rămas de făcut la final de fiecare iterație până la următoarea livrare (Release), atunci acest grafic va fi actualizat la final de fiecare iterație.

Cum se calculează curba ideală?

Curba ideală, ideal burn-down, este o estimare, în toate graficele de mai jos am estimat că se va finaliza câte o cerere pe zi, sau toate cele 10 cereri în 10 zile, deci 1 pe zi.

Care este unitatea de măsură a progresului nostru?

Unele echipe preferă să-și dea obiective în ore, altele în puncte relative (cum ar fi story points). Am văzut echipe care declinau orice în cazuri de test, iar alte care preferau să aibă mai toate cerințele de aceeași mărime și deci, măsurau câte cerințe le mai rămân de făcut până la finalul secvenței de timp alocată.

Cum se completează o diagramă de tip burn-down?

Să vedem mai întâi cum ar arăta o astfel de diagramă într-o iterație

Exemplu de burn-down când s-a incrementat totul la final de sprint

În exemplul de mai sus s-a livrat integral tot ce se propusese în Backlog-ul de Sprint. Tot în această diagramă observăm că între momentul T5 și T6, cantitatea elementelor în progres scade cu 1, crescând cantitatea celor din „De făcut”. Găsiți mai jos capturile detaliate ale celor două momente:

diferențele dintre momentele T5 și T6 - burn-down

Observăm că între această reprezentare sub formă de Gantt Chart pierdem vizibilitatea asupra la ceea ce este în progres. Asta nu înseamnă că nu putem adăuga o altă curbă, ca în exemplul de mai jos:

burn=down cu evoluția elementelor în progres

Atenție! curba „de făcut” = toate elementele în etapa „de făcut”, neîncepute sau pe care nu lucrăm în acel moment + toate elementele aflate în progres.

Sau, dacă nu ne place această formă de vizualizare, putem opta pentru o diagramă burn-up:

burn-up, exemple cu curbă în progres și fără această curbă

De dragul exemplului, adaug și o diagramă de flux cumulativ, și vă las pe voi să decideți, care ar fi cea mai eficientă metodă pentru voi:

Exemplu_de_iterație_din_scrum_-_se_livrază_totul_la_final_-_numărul_de_elemente_intrate_este_egal_cu_numărul_de_elemente_ieșite

Ce ar trebui să urmărim într-o astfel de diagramă?

Curba de făcut într-o diagramă de tip burn-down trebuie să scadă și să întâlnească curba cu „ideal burn-down”. Să luăm câteva exemple.

Nu se livrează scopul complet la final de iterație

Mai precis, există un decalaj de două puncte.

burn-down în care nu s-a livrat integral la final  de iterație

Scopul este livrat mai devreme decât s-a preconizat

exemplu de iterație finalizată devreme

Într-un sistem Kanban, de tip trage, diagramele de flux cumulativ și burn-down vor arăta în felul următor:

exemplu de diagramă de tip burn-down în flux continuu

De unde putem să tragem concluzia că într-un sistem continuu, burn-down-ul îți pierde din valoare, pentru că nu putem curba idealului corespunzător.

În realitate, într-un sistem Kanban matur, putem trage o curbă ideală în funcție de debitul mediu. Din fluxul cumulativ anterior putem observa că în medie, cam în fiecare zi ajung în „Gata” câte 1 sau 2 cereri (T10-T9=2, T9-T8=1, T8-T7=1, etc.; Sunt mai multe valori cu 1, deci vom alege 1). Curba ideală ar putea fi calculată în funcție de cât aveam de făcut ieri – 1.

exemplu de diagramă în flux continuu - burn-down

 

Însă ceea ce obținem nu se mai poate numi o diagramă de tip burn-down.

 

Cum se completează un burn-down?

Pentru diagrama următoare am pregătit o poză reprezentând instantaneele [T4..T9], șase momente ale execuției:

exemplu de diagramă de tip burn-down -instantaneele de la T4 la T9

Aceste instantanee, ar trebui să vă ajute să înțelegeți cum am calculat diagrama de mai sus. Reușiți să completați singuri și momentele [T0..T4)?

exemple de instantanee pentru exercițiul de burn-down

Cum să completezi o diagramă burn-down?

 

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 3236 ori