Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Cum să completezi o diagramă de flux cumulativ?

Să completezi o diagramă de flux cumulativ este simplu, dar necesită un pic de antrenament. Este drept că de fiecare dată când observ pe cineva completând o astfel de diagramă pentru întâia oara, simt că este un pic dezorientat și ar avea nevoie de un exemplu concret la care să se raporteze. Asta voi încerca să creez în articolul de astăzi.

Să vedem mai întâi cum ar arăta o astfel de diagramă într-o iterație cu durată fixă (Sprint):

Exemplu_de_iterație_din_scrum_-_se_livrază_totul_la_final_-_numărul_de_elemente_intrate_este_egal_cu_numărul_de_elemente_ieșite

 

În exemplul de mai sus s-a livrat integral tot ce era în Backlog-ul de Sprint. Tot în această diagramă observăm că între momentul T5 și T6, cantitatea elementelor în progres scade cu 1, crescând cantitatea celor din „De făcut”. Găsiți mai jos capturile detaliate ale celor două momente:

trecerea_de_la_T5_la_T6

Dacă o curbă scade într-o diagramă de flux cumulativ ar fi bine să investigați ce s-a întâmplat. Deseori mi s-a întâmplat să fie o greșeală de calcul, dar nu mereu.

Dacă nu s-ar fi incrementat totul la final de iterație, și ne-ar fi rămas elemente „În progres”, graficul ar fi putut arăta așa (momentele T9 și T10):

Când rămân elemente în progres la final de iterație

Dacă folosim o diagramă de flux cumulativ pentru urmărirea progresului în cadrul unui sprint, în cazul ideal, când reușim să incrementăm tot ce ne-am dorit, ultima curbă (ce albastră – Gata) se unește cu prima curbă (cea verde – de făcut).

Un alt exemplu când ne rămân elemente atât în progres cât și de făcut (momentele T9 și T10):

rămân elemente de făcut la final de sprint

 

De dragul exemplului, am lăsat doar trei etape în graficele de mai sus, însă dacă ne-am dori mai multe detalii, nu avem altceva de făcut decât să adăugăm noi curbe:

exemplu de mai multe curbe

Într-un sistem Kanban, de tip trage, o diagramă de flux cumulativ ar fi arătat mai degrabă în felul următor:

sistem kanban - diagramă de flux cumulativ

 

Pentru diagrama de mai sus am pregătit poza următoare, reprezentând instantaneele din primele șase momente ale execuției:

primele șase momente din execuția în flux continuu

 

Aceste instantanee, ar trebui să vă ajute să înțelegeți cum am calculat eu acea diagramă. Reușiți să completați singuri până la T10?

Cum să completezi o diagramă de flux cumulativ?

 

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2861 ori