Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Ce sunt iterațiile?


Pasiunea lui Corneluș pentru matematică a prins elan de îndată ce a primit prima tablă magnetică. Lui îi plăceau numerele, iar eu căutam noi moduri de a-i explica relațiile dintre ele. La un moment dat, mi-am stabilit ca obiectiv să-i lămuresc logica trecerii de la 19 la 20, de la 29 la 30 și tot așa până la 100. Mai întâi i-am desenat pe tablă o matrice cu două linii și 10 coloane:

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
10 1? 1? 1? 1? 1? 1? 1? 1? 1?

Știa deja să numere până la 20, așa că ne-a fost mai ușor să completăm căsuțele din cel de-al doilea rând. Am trecut ulterior la trei linii.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
10 1? 1? 1? 1? 1? 1? 1? 1? 1?
20 2? 2? 2? 2? 2? 2? 2? 2? 2?

Apoi la patru, la cinci, și tot așa până când am ajuns la 100.

educație_în_familie_100

În mai puțin de o lună, cu 5-10 minute de matematică la fiecare două sau trei zile, Corneluș știa să numere până la 100. De fapt, noi am tot repetat un proces până când ne-am atins scopul, adică am iterat. Iar procesul pe care l-am tot repetat se numește iterație. Dacă ar fi să fac o paralelă cu dezvoltarea software, număratul până la 100 era obiectivul primei livrări (release).

Primul lot Iterația 1 Iterația 2 Iterația 3 Ultima iterație
scopul iterației două linii trei linii tot trei linii 11

Atunci când ne-am atins acest obiectiv, am găsit un altul. Iar când și acesta a fost atins am mai stabilit unul, până când am ajuns să citim numere de pe tablă de ordinul miliardelor.

despre_iterații

Nu știu dacă și acesta este unul din motivele pentru care în iulie 2013, când ghidul Scrum a fost revizuit, s-a pus un mai mare accent pe obiectivul sprintului (conceptul de iterație din Scrum), dar cu siguranță un proces nu este o iterație dacă nu i-am definit un micro-obiectiv ca parte dintr-un jalon mai mare din foaia de parcurs a produsului pe care dorim să-l realizăm. Cu alte cuvinte, fără acel obiectiv de a număra până la 100, am fi putut lansa după procesul cu primele două linii, un alt proces de înțeles figurile geometrice simple, și tot nu ar fi fost inutil, doar că acest ansamblu nu mai putea fi numit mod de lucru iterativ.

ce_sunt_iterațiile

Citește în continuare…

Ce sunt iterațiile? – Găsiți mai multe detalii despre Cornel Fătulescu în categoria despre mine sau la pagina de contact.

 

 

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 4472 ori