Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Iterații cu durată fixă sau variabilă?


În continuarea articolului „Ce sunt iterațiile?”.

În articolul precedent am vorbit despre iterații fără să explic dacă ar fi mai bine ca acestea să aibă durată fixă sau variabilă. Explicația o voi lua din discuția cu un potențial client în căutarea unei firme de outsourcing:

– Agilitatea este supralicitată. Noi am încercat și n-a mers.

Mă simțeam exact ca înaintea începerii unei discuții interminabile despre cel mai bun limbaj de programare. Ca să scurtez suferința, am trecut direct la subiect. L-am întrebat ce anume i se pare inutil sau ce crede că nu va funcționa niciodată la el în organizație.

– Durata fixă a iterațiilor. Pur și simplu este contra afacerii să gândești în acest mod.

– Înainte să continui cu întrebările vreau să știi că există agilitate și fără iterații. Agilitatea vine din nevoia de a introduce schimbarea. O organizație este cu atât mai agilă cu cât se poate adapta mai ușor noilor schimbări. Însă și iterațiile au apărut cu un anumit scop. De exemplu, ele înlesnesc vizibilitatea pe proiect. Să spunem că ai treizeci de cerințe funcționale pe care le vei livra în iterații de câte două săptămâni cu o echipă ai cărei membri nu se vor schimba până la finalul proiectului.

-Așa?!

– De dragul exemplului, considerăm că efortul necesar implementării și livrării fiecărei cerințe este același. Bine?

– Să zicem.

– În primele cinci iterații îți livrează câte trei sau patru cerințe. Putem să considerăm că dacă tot au făcut minim trei cerințe în fiecare iterație, dacă nu se schimbă nimic, probabil vom mai avea nevoie de încă cinci iterații ca să livrăm tot ce ne-am propus inițial?

– Da.

– Dar ce s-ar întâmpla dacă ai fi avut prima iterație de două săptămâni, a doua de trei săptămâni, a patra de o săptămână?

– Îmi era mai greu să răspund la întrebare.

– Acesta este doar unul din beneficiile iterațiilor, iar iterațiile sunt doar un mod de a spori predictibilitatea. Iterațiile:

  • cresc vizibilitatea,
  • creează regularitate,
  • limitează cantitatea de muncă în vederea obținerii unui debit optimal,
  • încurajează un ritm susținut,
  • cresc capacitatea de predicție,
  • permit inspecția frecventă a produsului și adaptarea procesului în funcție de ce s-a învățat,

Poate că nu a fost o ideea foarte bună să renunțați la iterațiile cu durată fixă, principalul element care vă spunea că ceva nu a mers bine. Acesta era un semnal de alarmă. În astfel de situații, mai bine trageți învățămintele necesare astfel încât să livrați tot ce vă veți propune în următoarele iterații.

iterațiile

Iterații cu durată fixă sau variabilă? – Găsiți mai multe detalii despre Cornel Fătulescu în categoria despre mine sau la pagina de contact.

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2515 ori