Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Cândva n-avea loc. Acum are locație.

Și dacă tot se poate să faci ședințe de coaching de câte 10 minute, de ce nu s-ar putea și scrie un articol în tot atât timp?! Așa mi-am zis eu înainte să-mi sun purcelușii, la București fiind. Oricum aveam de completat un mesaj de-al meu dintr-un articol anterior. Este vorba despre Cândva făcea sens. Acum are sens, scris anul trecut. Luni am partajat pe contul de Facebook un articol de pe adevărul: zece capcane gramaticale frecvente ale limbii române, iar cineva mi-a semnalizat însă că utilizarea cuvântului „locație” cu sens de „loc” ar putea fi însă permisă. Avea dreptate, și nu sunt în măsură să corectez. În acea seară, de îndată ce am avut câteva minute libere, am răsfoit dicționarele din biblioteca personală ca să verific autenticitatea informațiilor de pe dexonline. Uitați ce am găsit:

În Dicționarul explicativ al limbii române am găsit definiția:

definiție locație - Dicționar explicativ al limbii române. www.cornel.fatulescu.ro

Iar din Dicționarul actualizat de neologisme am extras:

definiție din Marle dicționar de neologisme - actualizat www.cornel.fatulescu.ro

Și tot despre locație am mai găsit și în cartea Ești cool și dacă vorbești corect, eliberat tot de către Academia Română:

extras din cartea Ești cool și dacă vorbești corect - www.cornel.fatulescu.ro

 

Din această ultimă carte, eu rețin: În Noul dicționar universal al limbii române (2007), este înregistrat și sensul „un loc anume, precis determinat”, apărut ca urmare a influenței limbii engleze. Folosirea excesivă și inadecvată a substantivului locație este însă nerecomandabilă.

Concluzia mea este că nu văd de ce aș substitui loc, adresă sau destinație cu locație, și cred că folosirea în exces a substantivului „locație” poate spune ceva despre vorbitor. Din experiența mea, de obicei, o lipsă de atenție în îmbunătățirea abilităților de comunicare, ceea ce în consultanță n-a fost niciodată un avantaj.

Referințe:

Marle dicționar de neologisme - actualizat

dex---dictionarul-explicativ-al-limbii-romane-editia-a-ii-a_1_fullsize

esti-cool-si-daca-vorbesti-corect_1_fullsize

 

 

 

 

Cândva n-avea loc. Acum are locație.

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 1786 ori