În continuarea articolului „Despre simplitate în negociere folosind obiecte de hotar”.
Realizarea unui produs software este o comunitate de interes care-și are membrii formați din măcar două comunități de practici.
Definiții preluate din lucrarea lui Brian Marick:
Termeni | Definiție |
Comunitate de practici | O comunitate de practică este un grup de oameni care fac un anumit tip de muncă, vorbesc reciproc cu privire la activitatea lor, și care se identifică într-o anumită măsură cu această muncă. Programatorii sunt o comunitate de practică. Contabilii o alta. |
Comunitate de interes | O comunitate de interes implică membri ai diferitelor comunități de practici pentru a rezolva o anumită problemă de interes comun. O echipă de programatori și contabili care înlocuiesc sistemul contabil al companiei sunt o comunitate de interes. |
Tabloul kanban, fiind un obiect de hotar, devine automat și un punct comun de referință pentru conversațiile dintre comunitățile de practici. În exemplul de mai jos, avem o comunitate de interes și trei comunități de practici.
Comunitățile de practici identificate
Clienții produsului
În acest exemplu, clienții sunt atât finanțatorii produsului cât și utilizatorii finali. În cotidianul lor, produsul rezultat nu este decât un instrument.
Responsabilul de produs
Cunoaște foarte bine mediul operațional, contextul și nevoile clienților săi. Face parte din echipa de dezvoltare, dar activitățile lui sunt complet diferite de cele ale programatorilor. Munca lui servește atât programatorilor cât și clienților. Responsabilul de produs se asigură că echipa primește rapid răspunsurile la întrebările lor, fiind mult mai accesibil decât clienții săi. Munca responsabilului de produs constă în primul rând din:
- definirea produsului,
- comunicarea necesară în jurul produsului și
- inspectarea produsului.
Programatorii
Munca dezvoltatorilor constă în transformarea cerințelor primite de la responsabilul de produs, sub formă de User Story sau defect, și incrementarea acestora în produsul final.
Tabloul kanban
Această viziune globală asupra procesului, proiectată într-un tabloul kanban, evidențiază majoritatea regulilor organizației. De exemplu, putem înțelege că sugestiile clienților nu ajung direct în lista cu cerințe de rafinat a responsabilului de produs. Acest lucru i-ar fi poluat foarte mult activitatea. Responsabilul de produs își alege la momentul oportun, după terminarea muncii în curs, sugestiile cu utilitatea cea mai mare, fiind pus câteodată în situația în care trebuie să convingă clienții să renunțe la anumite idei. Tot din tabloul de mai sus, putem deduce că responsabilul de produs primește sugestii și livrează User Story-uri.
Rolul tabloului kanban în comunitățile de interes

Acest articol a fost citit de 3232 ori