Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Șeful, ne mișcăm și noi mai cu pasiune?

În România de astăzi, nu mai este nicio surpriză ca un profesionist sau o companie din domeniul IT să rivalizeze pe picior de egalitate cu concurența din orice colț al lumii. Dincolo de avantajele sau de dezavantajele prețurilor, constatăm că atât înțelegerea nevoilor clientului,cât și realizarea și livrarea exigențelor, chiar și pentru cele mai agresive piețe, sunt posibile și recunoscute în lumea întreagă ca făcând parte din calitățile forte ale IT-iștilor noștri.

Economie IT Cornel Fătulescu Fatulescu

Un sondaj

Nu-i de mirare că potrivit raportului „Anual Ernst & Young European Attractiveness Survey” pe 2012, ne aflăm pe locul 10 în Europa și pe locul 4 în Europa Centrală și de Est privind creșterea numărului locurilor de muncă atrase prin investiții străine directe (ISD), sectoarele cele mai atractive fiind serviciile de business și de IT. 

Cornel Fătulescu Fatulescu Software din românia transformat în bani

Sursa: http://www.businessmagazin.ro/cover-story/cea-mai-cautata-meserie-din-romania-unde-nu-exista-someri-10718832

Oamenii, de fapt nu își părăsesc compania, ci își părăsesc liderul!

În același timp, nu pot să nu observ câteva comunicate, prin intermediul cărora, companiile de IT își exprimă nemulțumirea față de o oarecare instabilitate a pieței de resurse umane, pe care n-am s-o comentez acum,fiind în dezacord complet, nu față de problemă, ci față de modul în care această problema este adresată.

Părerea mea

Indiferent de amploarea acestei chestiuni, un singur lucru este sigur și exprimat concret de multe instituții și economiști de prestigiu. Nevoia IT-ului este mare, mult prea mare și va cunoaște o hiper-creștere de aici în următorii ani. Cu o astfel de cerere și o ofertă semnificativ mai slabă, nu mai trebuie să ne întrebăm de evoluția sfidătoare a șomajului din acest sector, ci la însăși supraviețuirea câtorva modele de business și a companiilor incapabile să se integreze în noul peisaj. Întregul ecosistem de competențe, instrumente, practici și nevoi vor favoriza și mai mult dezvoltarea freelacing-ului și a echipelor mici dedicate lanțului complet de valori și într-un final vor duce și la generarea de noi startup-uri.

Unde vreau să ajung?

Păi dacă în toată ecuația asta cu cerere mare, ofertă mică și o relativă instabilitate a forței de muncă mai adăugăm și caracteristicile generației Y:

  • mult mai conectați la noile tehnologii și internet,
  • cu noi abilități de socializare comparativ cu generația X,
  • favorizând feedbackul față de critici,
  • toleranți și mai puțin religioși,
  • plictisiți și dornici de provocări,
  • manifestă preferință față de lucrul în echipă, și dorința mare de implicare în comunitate,
  • revendică salarii mari, preferă să lucreze de acasă, să aibă camere de relaxare și tot felul de beneficii similare,
  • caută loialitate față de branduri,
  • și sunt majoritari anglofoni,

vom avea senzația că lucrăm la un exercițiu aproape imposibil de rezolvat. Din perspectiva gestionarului clasic chestia asta sună teribil de rău. Dar nu și dintr-una agile, unde respectul pentru oameni și înțelegerea lor reprezintă unul din pilonii pe care se axează toate practicile cu o rată de succes semnificativ mai mare decât cele bazate pe procese predictibile.

Agile vs waterfall Cornel Fătulescu Fatulescu

De ce? Pentru că vorbim pentru prima dată în istorie de niște oameni care merg la muncă nu pentru a ieși disperați din agonia supraviețuirii de azi pe mâine, ci de plăcere, din pasiune. Cel puțin înspre asta ne îndreptăm și tot ce trebuie să facem este să dăm frâu liber acestor forțe!

Deci teoretic, toate problemele de acest gen, vor fi deslușite de îndată ce încercăm să le înțelegem, și combinate cu reputația românilor de până acum, eforturi un pic mai mari în ceea ce ține de dezvoltarea personală a angajaților și cu proiectele potrivite pentru oamenii potriviți, putem rămâne unul dintre motoarele importante ale IT-ul european.

Despre sondaj

Și pentru că tot venea vorba de pasiune, zilele astea mă întrebam oare câți dintre cei care ocupă poziții cheie în cadrul companiilor de IT merg la muncă și din pasiune sau măcar să primească în urma activităților lor o doză mare de plăcere. Că doar nu degeaba în toate învățăturile despre lideri se vorbește de echilibru, pasiune, călăuzit ș.a.m.d. Sunt tare curios ce credeți voi despre această întrebare și din acest motiv am creat și un sondaj pe care-l regăsiți în colțul din dreapta ecranului, imediat sub butonul de „search”.

Abia aștept să văd răspunsurile voastre la sondaj!

Găsiți mai multe detalii despre Cornel Fătulescu în categoria despre mine sau la pagina de contact.

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2195 ori