Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Negocieri în cadrul echipei. De ce să nu votăm în cadrul echipei?


În continuarea articolului „Importanța strategiei”.

Când echipa are decizii importante de luat și nu reușește să se pună de acord, soluția cea mai des întâlnită este votul în echipă. Însă faptul că cineva din echipă nu se lasă convins poate însemna multe lucuri:

  • acel cineva nu vrea;
  • acel cineva nu poate;
  • acel cineva intuiește mai bine soluția adecvată având o mai bună experiență, dar nu reușește să se facă înțeles;
  • acel cineva intuiește mai bine soluția adecvată având o mai bună experiență, dar ceilalți nu vor să accepte o decizie venită din partea lui;
  • mai este nevoie de timp ca toate părțile să se exprime și să-și transfere cunoștințele una alteia pentru a lua decizia cea mai avantajoasă;
  • etc.

Presupunând că nu vorbim despre alegerea culorii preferate pentru tricourile echipei, o chestiune ce ține de gusturile fiecărui membru, ci de luarea unor decizii importante, precum: arhitectura soluției, regulile jocului sau ce înseamnă că o cerință este terminată (Definition of Done for a feature), lipsa unui consens este un indicator că nu trebuie să mergem mai departe.

Caz Ce se întâmplă de obicei după vot?
acel cineva nu vrea Acel cineva va opune rezistență. Ori nu va merge în același sens cu echipa, pentru că nu vrea, ori o va face obligat.

  • Cât timp ar putea să facă cineva ceea ce nu vrea? Până când găsește o alternativă care să-i ofere ceea ce vrea.
  • Care ar fi atmosfera creată în jurul unui om care face lucrurile doar pentru că nu are de ales? Una care cu siguranța va deranja pe toată lumea.
  • Cât de agilă va fi echipa noastră? Nu prea va fi o echipă. Conceptul de auto-organizare fiind violat grav din momentul în care am făcut un vot, în loc să decidem împreună.

Când vom înțelege că nu am tratat la timp ceea ce conta, vom fi pierdut deja foarte multă energie. Deci, vom fi avansat repede, dar nu pentru mult timp.

acel cineva nu poate Acel cineva se va chinui și va trage în jos echipa. O echipă agilă nu își poate permite membri care nu pot. Cineva își va da seama la un moment dat. Cu cât trece mai mult timp, cu atât va fi mai penibil. Ar fi de preferat ca echipa să realizeze acest aspect cât mai repede, iar persoanei în cauză să i se găsească altceva de făcut în cadrul organizației.
acel cineva intuiește mai bine soluția adecvată având o mai bună experiență, dar nu reușește să se facă înțeles Cât timp faci parte dintr-o echipă de nepricepuți dar ești ascultat, s-ar putea să simți nevoia să-i ajuți, să te simți important. Vei fi apreciat, și echipa avansează încet-încet, dar cu tine. Dar dacă faci parte dintr-o echipă de nepricepuți și nici nu ești ascultat? Probabil că deciziile vor fi la fel de mediocre, iar cu prima ocazie vei încerca să pleci de acolo.
acel cineva intuiește mai bine soluția adecvată având o mai bună experiență, dar nu face parte realmente din echipă, iar ceilalți nu vor să accepte o decizie din partea lui Să fie nepricepuți și să nu-și dea seama este una, iar efectele le-am descris mai sus. Însă dacă mai sunt și răi acel cineva se va simți amenințat. Drept urmare va încerca să scape și mai repede din această situație.
acel cineva nu este convins Probabil că mai este nevoie de timp ca toate părțile să se exprime și să-și transfere cunoștințele una alteia pentru a lua decizia cea mai avantajoasă. Votul în situația de față, înseamnă tot o decizie impusă, doar că în locul unei decizii luate de un singur șef, va fi impusă de o majoritate. Cei care pierd în urma votului se vor simți nedreptățiți, niciodată convinși. Toate argumentele în favoarea unei echipe capabile să se auto-organizeze, față de o echipă organizată de un șef, se aplică și aici.

Acest lucru nu înseamnă că votul este rău. Utilitatea regulii majorității sau a pluralității sunt complet diferite față de votul în echipă din mai multe considerente:

  • voturile sunt rareori anonime, mai ales în echipe mici. Riscul de ranchiună și angoasă este mult mai mare.
  • toți membrii echipei trebuie să se supună direct deciziilor alese prin vot. Oricine s-ar simți în primul rând nedreptățit. Oricui îi crește nemulțumirea și demotivarea dacă nu este convins că ceea ce urmează să facă este bine.
  • membrii echipei au de ales să-și caute oricând un alt grup. Ne este mult mai ușor să schimbăm o echipă sau un colectiv decât o țară.

Convingerea a fost și va rămâne o alternativă mai bună la vot, și cred că riscul emigrării membrilor echipei poate fi diminuat prin eliminarea votului.

negocierile_în_cadrul_echipei

Citește în continuare…

De ce să nu votăm în cadrul echipei?

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2224 ori