Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

O introducere în transumanism

La codecamp-ul trecut de la Cluj am putut remarca interesul crescut față de inteligența artificială. Câțiva prieteni, deosebit de politicoși și de răbdători să mă asculte, mi-au spus că le-ar plăcea să comunic mai mult despre inteligență artificială sau despre cea de-a patra revoluție industrială. La îndemnul lor, dar pentru mine, cei apropiați mie și curioșii despre postumanitate,  m-am gândit să scriu despre transumanism.

Până la finele lui 2017, comparam discuțiile despre transumanism cu conversațiile despre astronomie. Ne fascinează. Dar suntem informaticieni! Ne place să vorbim din când în când. Dar cine vrea să-și consacre energia plonjării într-un domeniu când și-așa ne este greu să ținem pasul cu dinamica industriei noastre. Comparație care-și aducea beneficiile atât timp cât transumanismul rămâne intangibil sau doar o pasiune intelectuală. Însă atunci când transumanismul grupează și acel corp de cunoștințe care ne permite să înțelegem încotro se îndreaptă omenirea…devine tema despre care trebuie să vorbim. În special pentru că temerile cele mai profunde sau visurile cele mai înalte despre homo sapiens sunt la o aruncătură de băț, pe cale să se întâmple…

Și-mi va fi greu să vorbesc despre transumanism de-o manieră obiectivă, detașată, pentru că și eu am preferințele mele. Îndemn cititorul la îngăduință. Pe de-o parte, pentru că nu caut să convertesc pe nimeni. Pe de altă parte, pentru că majoritatea articolelor mele vor prelua idei, viziuni, principii sau realizări ale altor oameni sau grupuri, așa cum le-am înțeles eu, subiectiv, deschis și critic.

Ca punct de start, am ales un scurt-metrajul Postuman: O introducere în transumanism (PostHuman: An Introduction to Transhumanism), ale cărei idei principale am să le reiau mai jos.

Ce înseamnă transumanismul?

Umanitatea, indiferent de progresul pe care l-a făcut, este rezultatul unui experiment al chimiei ca proces natural și nedirijat de 3.8 miliarde de ani: evoluția. Evoluția te-a făcut ceea ce ești, dar nu vede și nu poate vedea viitorul. Nu poate lua decizii despre unde ar trebui să ne îndreptăm, cum vrem să fim. Transmiterea genelor este singurul obiectiv al evoluției. Nouă, ca ființe care pot gândi, ne pasă de mult mai mult.

Conștiința înseamnă că avem capacitatea de a experimenta lumea, să reflectăm asupra ei, și, cel mai important, s-o modelăm. Astfel, ceea ce începe ca umanism devine transumanism: motivația de a revoluționa fundamental ceea ce înseamnă a fi om prin progresul tehnologic.

Ce presupune transumanismul?

Min 1:30. Schimbarea naturii umane ar putea fi cea mai periculoasă idee din istoria umanității. Sau poate cea mai eliberatoare. De obicei, transumanismul presupune două lucruri:

  1.  Ia în considerare tendințele curente ca să estimeze evoluția tehnologiilor viitoare și cum acestea ne-ar putea afecta.
  2. Face apel la folosirea tehnologiei actuale și viitoare, pentru a aduce schimbării benefice societății.

Care sunt principalele domeniile ale gândirii transumaniste?

Min 2:00.

  1. Superlongevitatea
  2. Superinteligența
  3. Superbunăstarea

Superlongevitatea

Considerați următoarele. O organizație răuvoitoare creează un virus aeropurtat. Te infectează pe tine și pe întreaga rasă umană. Drept urmare, o sută de mii de oameni mor în fiecare zi. În treizeci de ani, unul din șapte oameni, un miliard de oameni, vor fi murit din cauza acestui virus.

  • Câți bani ar trebui să investească liderii lumii în cercetare pentru dezvoltarea antidotului?
  • Cât de sus ai aprecia epidemia pe o listă a priorităților globale?

Nu există îndoială că situația ar fi groaznică. Majoritatea oamenilor ar cere acțiune imediată. Dar acesta este doar un experimental mental, nu!? Nu chiar. O sută de mii de oameni chiar mor în fiecare zi de la boli provocate de îmbătrânire. Dar nimeni nu tratează îmbătrânirea ca o problemă globală?! Ce explică acest standard dublu? Ne-am resemnat cu moartea din cauza îmbătrânirii?

Aubrey de Grey, un expert în cercetarea îmbătrâniri argumentează că prioritățile noastre sunt fundamental distorsionate. Că trebuie să începem să ne gândim serios la prevenirea numărului mare de decese din cauza îmbătrânirii: cea mai mare cauză a bolilor fatale din lumea occidentală. Obiectivul acestei direcții transumaniste se numește superlongevitatea. Astăzi avem mințile și tehnologia ca să luptăm împotriva îmbătrânirii. Din păcate, ne lipsește voința și suportul financiar ca să facem asta. Majoritatea dintre noi suntem atât de obișnuiți cu ideea morții de bătrânețe încât îmbătrânirea a devenit un simplu fapt al vieții. Dacă medicina modernă ar trebui să ne mențină în viață și sănătoși atât cât este posibil, atunci mișcarea antiîmbrânirii duce medicina la concluzia-i logică. Este ca și cum am spune „cât mai mult posibil” devine „cât vrem noi”.

Dar

  • cum ar arăta lumea fără îmbătrânire?
  • cum ne vom descurca cu creșterea masivă a populației?
  • și cine va deține tehnologia care face acest lucru posibil?

Sunt întrebări importante, dar avem timp doar să le ridicăm. Le vom investiga în profunzime în video-uri viitoare**.

Superinteligența

Min 4:35. Cu fiecare an calculatoarele devin din ce în ce mai puternice. Ceea ce încăpea într-o cameră, acum intră în buzunarele noastre. Și mai important, timpul necesar ca să dublăm micșorarea acestora scade și el. La începutul tehnicii de calcul, micșorarea avea loc la fiecare optsprezece luni. Iar acest interval pare să se scurteze.

Min 4:55. Reprezintă asta într-un grafic și vei obține o curbă exponențială care ne proiectează într-un viitor în care această linie devine verticală*, un moment în istoria umanității numit Singularitate Tehnologică.

Futuristul Ray Kurzweil, postulează că pe măsură ce aceste tehnologii se dezvoltă, probabil că ne vom modifica corpul ca să ne integrăm din ce în ce mai bine cu calculatoarele. Acest concept ar trebui să ne fie familiar, trăind deja în simbioză cu tehnologia. Îți poți transmite gândurile cu o viteză incredibilă în celălalt capăt al lumii, să-ți găsești poziționarea precisă pe glob cu folosind sateliți sau să accesezi cunoașterea lumii cu dispozitivul pe care-l cari în permanență cu tine. Toate acestea erau de neconceput acum douăzeci de ani. Conform acestei previziuni despre explozia capabilității tehnicii de calcul***, inteligența artificială va apărea: o conștiință simulată în silicon (metaforic vorbind).

Min 5:55. Dată fiind rata la care inteligența artificială se va îmbunătăți pe ea însăși, va fi repede capabilă să gândească cu precizie, viteză și inteligență de neconceput astăzi pentru mintea umană. Dacă Kurzweil are dreptate și ajungem să ne integrăm cu tehnologia am putea fi în conexiune privată cu această inteligență oricând ne dorim. Rezultatul acestui fapt este că eventual ne vom contopi cu inteligența artificială, iar abilitățile acesteia devin și ale noastre. Acest lucru va propulsa rasa umană într-o perioadă a superinteligenței. Sau poate, după cum susțin unii, niciun sistem nonbiologic nu va deveni conștient. Sau, cum ar fi dacă, așa cum prezice fiecare creație SF distopică, această inteligență artificială are obiective diferite de ale noastre.  Și ce înseamnă crescuta încrederea în tehnologie pentru viitorul nostru?

Superbunăstarea

min 06:46. Superlongevitatea și superinteligența sau foarte faine și bune doar dacă ne fac mai fericiți sau mai împliniți.

min 06:55. Imaginează-ți că se apropie vream să devii părinte iar doctorul îți spune că dacă vrei, poți alege anumite trăsături ale biologiei copilului tău: cât de predispus genetic să fie la depresie, nivelul de anxietate, gelozie, furie, și chiar și pragul de durere. Ai alege o probabilitate ridicată de depresie cronică sau un prag scăzut de durere? Ce spui de atacuri de panică sau anxietate? Probabil că nu.

Ultima mare ramură a transumanismului inițiată de filozoful David Pearce țintește să elimine suferința. El argumentează că toate stările conștiinței noastre –  sentimentele, starea și emoțiile – sunt cu toate expresii ale chimiei creierului. Pentru Pearce este clar că selecția naturală nu ne-a creat să fim fericiți, ci să supraviețuim transmițându-ne genele. O specie care este mereu anxioasă și neîmpăcată va avea o motivație mai mare să aibă grijă de prădători și să ia măsuri de precauți ca să supraviețuiască. Dar în lumea de azi, emoțiile noastre sunt vicioase. Biologia noastră abia dacă s-a schimbat în două sute de mii de ani.  Ceea ce înseamnă că dacă societatea și tehnologia au făcut progrese, noi suntem încă acei alegători-culegători locuitori în savană agresivi, geloși și anxioși. De-asta Pearce crede că dacă vreodată vom dori să îmbunătățim bunăstarea speciei noastre va trebui să ne modificăm genele.

Minimizarea suferinței noastre, și a celor dragi nouă, este o parte crucială a motivației noastre. Unii aboliționiști cred că ar trebui să folosim tehnologia modernă întocmai pentru a minimiza și eventual a eradica suferința inaugurând era superbunăstării.

În momentul de față, fiecare copil este o aruncare a zarului genetic. Pearce argumentează că putem măcar să încărcăm zarul în favoarea noastră pentru a crea oamenii mai fericiți, mai sănătoși sau mai longevivi. Dar, ar putea compasiunea, curiozitatea sau căutarea cunoașterii să devină secundare hedonismului nostru? Dacă suntem cu toții încântați, de ce să mai vizităm stelele? Și, nu este suferința câteodată un lucru bun?

min 09:03. Acestea sunt cele trei arii ale gândirii transumaniste, și-abia am început să-i zgâriem suprafața. Cei trei super: superlongevitatea, superinteligența și superbunăstarea, ar putea schimba radical istoria omenirii dacă și când sunt realizați.

Una dintre cele mai mari probleme în confruntarea idealurilor transumaniste este că sunt văzute îndepărtate sau că sunt percepute ca științifico-fantastice. Dar asta-i o greșeală mare. Deja suntem transumani. Trăim mai mult, ne integrăm și mai mult cu tehnologia și ne îmbunătățim calitatea vieții. Suntem în procesul de a retrasa ce înseamnă să fii uman iar efectele sunt încă atât de subtile și atât de încete, încât nu par mare lucru. Dar aceste schimbări vor fi doar mai rapide și mai rapide. Și este doar înțelept să fii participant activ și informat în stadiul următor al dezvoltării umane.

Din tot ceea ce ține de transumanism, nu tehnologia mă fascinează cel mai mult, ci forma și chintesența omului de mâine, problemele de etică la care transumanismul ne obligă să răspundem. Din acest motiv voi căuta să scriu mai mult. Cât despre minunata lumea în care trăim și viitorul speciei noastre, fiecare ar trebui să judece pentru el.

www.cornel.fatulescu.ro

Deși-mi este greu să nu mă gândesc la câtă risipă umană s-a făcut până acum…

*Vericală = aproape verticală, un mod de a spune. Un concept imposibil.

**Așa spune în montaj, dar nu mai sunt alte video-uri pe canalul youtube.

***Legea lui Moore încetinește.

O introducere în transumanism

 

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 3149 ori