Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Vizită la castelul Chambord

Ceea ce-mi place cel mai mult la turismul occidental este modul în care-și pun în valoare patrimoniul: experiența vizitei, suveniruri, expozițiile și valoarea istorică a obiectivului în sine, ospitalitatea localnicilor/angajaților, ghizii și ghidurile, restaurantele și cafenelele, accesibilitatea ș.a. Iar castelul Chambord nu face excepție.

Castel Chambord

Chambord Chateau Chambord – http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-chateau-de-chambord/

Câteva resurse despre castelul Chambord

M-aș putea opri aici pentru că nu-mi imaginez ce aș putea scrie în plus sau mai bine despre Chambord, fiind un obiectiv bine documentat și cunoscut. Rareori sunt atât de entuziasmat după turul unui castel. Dovadă că m-am întors acasă și-am citit materialele pe care le-am cumpărat ca suveniruri, atât pe cele pentru copii cât și pentru adulți, și-am continuat să mă mai documentez pe wikipedia și youtube. Reiau mai jos doar materialele video care mi s-au părut speciale, utile curiosului care-și planifică vacanța pe Valea Loareai.

Prezentarea domeniul Chambord (de-o calitate superioară experienței vizuale reale)

Înregistrarea turului unui ghid la Chambord – utilă celor francofoni

Ce le place copiilor la Chambord?

Nu știm dacă este valabil în general copiilor, dar ai noștri se bucură de tot felul de lucruri mici: dacă luăm trenul, că am mâncat ceva special, că am fost împreună sau după ce cumpărăm un magnet. Însă la Chambord le-am închiriat câte-o tabletă (histopad: 6.5€/buc) cu care puteau să vadă în realitatea virtuală cum arătau spațiile mobilate, șemineurile aprinse sau festinurile, ascultau ghidul virtual și găseau și scanau diverse obiective. Mare a mai fost bucuria lor – noi nu avem tabletă acasă iar copiii n-au acces liber la telefoanele noastre.

tableta-xxs www.cornel.fatulescu.ro

Și cred că le-ar mai fi plăcut copiilor să stăm mai mult în sala jocurilor, așa cum s-a întâmplat și-n alte castele. Noi (părinții) n-am vrut, din cauza temperaturii scăzute. Oricum, copiii ne-au cerut să ne mai întoarcem. Le vor descoperi cu altă ocazie.

salon-de-jeux sursă https://www.tripadvisor.in/LocationPhotoDirectLink-g187121-d247337-i166852800-Chateau_de_Chambord-Chambord_Loire_Valley_Centre_Val_de_Loire.html

Alegerea suvenirurilor și clătita de la restaurant sunt condimente la fel de importante pentru deliciul copiilor. Iar dacă tot vorbim de suveniruri, pe lângă magnetul de pe frigider, mi se pare admirabil cum știu francezii să facă zeci de cărți pentru toate vârstele și gusturile.

Cărțile suvenir de la Chambord

Noi le-am luat istoria Franței adresată publicului foarte tânăr, și pe care le-am citit-o pe loc, în așteptarea mesei. I-a plăcut lui Dariusici, chiar dacă explicațiile mele pe alocuri nu i-au fost toate clare.
histoire-de-la-france-xss-www-cornel-fatulescu-ro
Francisc I al Franței, tot pentru cei mici, și pe care am citit-o doar pentru mine în drum spre casă =)). Din aceeași serie cu cea de mai sus, cu siguranță-l va bucura pe Dariusici într-o seară la culcare.
francois-1er-xxs
Și nu puteau lipsi benzile desenate, tot Francisc I al Franței, pentru că mi se pare extraordinar să poți învăța istoria astfel. După ce-am început s-o citesc nu mi s-a mai părut cea mai bună opțiune, pentru că necesită cunoștințe de istorie prealabile ca să poți înțelege complexitatea scenelor și multitudinea personajelor, cunoștințe pe care copiii mei nu le au încă. Dar trebuie să am și eu un rol, nu?!
francois-1-xss-cornel-fatulescu-ro

Și nu pot să nu menționez că BD-ul este o veritabilă lecție de istorie. Henric al VIII-lea, Carol Quintul, Leonardo da Vinci, Jacques Cartier și mulți alții sunt prezenți alături de succesori și predecesori, soții sau dușmani. Rezumatul temelor principale (nașterea, moartea, economia, descoperirile noii lumi, Italia, etc) nu lipsește. La fel nici tabloul cronologic și-un rezumat, cam ca pentru copiii de 12 ani. Asta-i ceea ce eu numesc o carte de istorie pe gusturile mele.

Concluzia vizitei la castelul Chambord

Aș putea cataloga experiența ca fiind costisitoare (13€ intrarea/adult, 6.5€ histopad-ul, suveniruri, masă, transport), dar nimic exagerat în comparație cu restul Europei de vest. Rețin arhitectura renascentistă franceză cu influență gotică, donjonul, scările, misterele neelucidate (arhivele au fost arse în secolul XVIII) și bugetul costisitor (1% din bugetul Franței la începutul domniei lui Francisc și 6.7% în 1546, cu un an înainte să moară), că este proprietatea integrală a statului francez și, nu în ultimul rând, că este printre cele mai vizitate obiective turistice din Franța. Și era să uit…Castelul a fost construit de muncitori plătiți la piatră, nu la timpul petrecut, mulți pierind odată cu ridicarea minunăției.

Acestea fiind spuse, sunt sigur că ne vom mai întoarce la Chambord. Și-atunci când ne vom întoarce, vom avea cunoștințe mai multe despre castel, istoria locului și în general despre Valea Loarei și va fi vară, ca să putem profita de jocurile din interior sau de plimbări mai lungi în mijlocul lui nicăieri, la Chambord.

Vizită la castelul Chambord

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2269 ori