Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Pe cine servește Responsabilul de Produs?

Am scris acest articol pentru că recent am avut ocazia să discut cu un Responsabil de Produs, pentru prima dată în pielea acestui rol. Scopul era să-i ghidez pașii inițiali. Nicidecum surprinzător, înțelegerea-i era alterată față de Agilitate și Scrum în general, în special asupra răspunderilor asociate. În urma discuției noastre, a înțeles că, indiferent cât de mult își dorește să aducă valoare viitorilor utilizatori, în primul rând trebuie să asimileze așteptările celor care-l plătesc.

Deci, Responsabilul de Produs face ceea ce face pentru cei care-l plătesc, nu pentru utilizatorii aplicației*.

*Această confuzie este des întâlnită în rândurile IT-iștilor.

Bineînțeles că, angajatorul sau clientul pentru care lucrează Responsabilul de Produs, ar trebui să fie primul interesat de succesul produsului. Drept urmare, în cazul în care succesul este definit prin numărul mare de achiziții de utilizatori, foarte probabil că Responsabilul de Produs își va îndrepta eforturile în acea direcție.

Însă, există posibilitatea ca pentru un bine superior dorințele utilizatorilor să fie sacrificate temporar sau permanent. Acesta este un principiu pe care trebuie să-l urmezi atât timp cât încă ești Responsabilul de Produs. Spun încă, pentru că nu poți fi responsabil cu ceva cât timp nu crezi în ceea ce urmează să faci. Dacă nu-ți place sau consideri imoral ceea ce se întâmplă, este mai bine să renunți.

La fel de important este să nu execuți ad-litteram ceea ce ți se spune, chiar dacă asta nu presupune probleme de convingeri. Din contră, încearcă să confrunți toate opțiunile. S-ar putea ca cineva să-și dorească ceva, dar să aibă nevoie de altceva. Motiv pentru care, abilitățile de comunicare, de ascultare și negociere în special, sunt esențiale Responsabilului de Produs.

Poate că cel mai mare risc este capcana propriilor convingeri. De exemplu, dacă vii din vânzări, s-ar putea să ai reflexul ca orice remarcă din partea utilizatorilor să urce foarte repede în Backlog-ul de Produs. Un alt exemplu, dacă ești un fost utilizator al vechii versiuni, s-ar putea să-ți înclini deciziile mult prea mult spre vechiul context, uitând de obiectivele inițiale de business.

Concluzie

Când vorbim de valoare de business, cui trebuie să-i aducă valoare Responsabilul de Produs? Celui/celor care suportă investiția sau mandatarului acestora. Responsabilul de Produs este mandatarul acestora.

Pe cine servește Responsabilul de Produs

Pe cine servește Responsabilul de Produs?

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2259 ori