Unora le este foarte greu să producă software. Ei pot fi deosebiți prin ierarhia blindată cu șefi la toate nivelurile. Așa a fost și într-un caz pe care l-am întâlnit recent, unde numărul managerilor din ierarhia proiectului era mai mare decât numărul dezvoltatorilor, fără să ținem cont de organigrama companiei. Rezultatul? Multe frustrări și suferință.
La început și-au dorit Scrum. N-au știut cum să facă, așa că lucrurile au scăpat de sub control. Tot ce se reținuse era că Scrum Master-ul nu este un manager. Din acest motiv avea nevoie de un Project Manager! Am trecut și eu pe la ei să-i ajut. Lucrurile intraseră pe un făgaș normal. Nimerisem tocmai după ce Scrum Master-ul fusese dat afară și-am găsit o atmosferă „excelentă”. O adevărată provocare, cum ne place nouă să spunem. Lumea observase că într-un mod miraculos, de când mă tot plimb pe la ei, nu se mai țipă. Iar în câteva runde de negocieri importante reușisem să conving sponsorii proiectului că nu mai este nevoie de restul managerilor pe care și-i doreau în proiect: Implementation Lead, Team Lead, Project Manager, Integration Manager, Enterprise Architect, Team Architect, etc. Trebuie să recunosc că nu mai văzusem atâtea titluri la un loc. Într-un final, au înțeles că rămăsese de recrutat un Scrum Master care să servească echipelor de dezvoltare și care să continue cu noua abordare.
După ce am plecat de la ei, contextul sponsorilor s-a schimbat. La nici o lună, Program Manager-ul de atunci se hotărâse să se retragă din proiect. S-a adus unul nou, de pe la noi, cu multe certificări (PMP, CAPM, CNFPA,..), cu site și blog propriu, cu firmă de consultanță și coaching în management. Nicio certificare nu l-a oprit însă să admită sus și tare că toți angajații firmei sunt niște proști. Așa și-a început colaborarea. Inclusiv echipa pe care a preluat-o era de la început o echipă de proști. Strategia lui era să obțină puterea și controlul, convins fiind că oamenii trebuie conduși prin frică. Tot de la echipă am înțeles că se considera al patrulea lider din lume, evaluat fiind de nu știu ce chestie din Marea Britanie, și că a venit într-o ședință să-și susțină deciziile validate de vrăjitoare.
Cât de ghinionist trebuie să fii să pici pe mâna unui astfel de om?! Nici nu contează dacă descriere completă este adevărată sau nu. Caracterizarea, chiar și faza cu vrăjitoarea, este susținută de o echipă întreagă. Puțin probabil să nu conțină niciun sâmbure de adevăr. După plecarea lui, proiectul s-a închis.
Acum că cel de-al patrulea lider de lume s-a dus să ajute pe alții, mai multe persoane au rămas fără job. Poate că rezultatul ar fi fost același, indiferent dacă acești oameni sunt optimiști sau pesimiști. Doar că optimiștii vor trece probabil mai bine peste situația dată. Curaj!
Atenție la PMP-iști cu vrăjitoare!
Dacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.Acest articol a fost citit de 1719 ori