Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

De ce ne învățăm copiii să-și bată jucăriile atunci când greșesc și se lovesc de ele?

Nu știu la voi cum stau lucrurile, dar la mine în familie, cred că bunicii (părinții mei) au cea mai mare nevoie de coaching, sau măcar de un curs de parenting. Însă nu poți face coaching cu cineva care nu acceptă că are nevoie, că doar au crescut deja niște copii. Pentru ei, ca și pentru mulți alții de vârsta lor, societatea a însemnat întotdeauna alinierea la standarde: de ce să fii tu altfel? sau cu cuvintele lor: ai mai văzut tu bunici care nu-și alintă nepoții? Acum, indiferent de cât de mult greșesc bunicii, scopul nu este să-i excludem din viața copiilor. Oricum se vor întâlni cu tot felul de oameni de-a lungul dezvoltării lor. Sper doar să reușesc să-mi învăț copii să discearnă cât mai repede de ceea ce le va face bine pe termen lung și ceea ce vor învăța de la așa-zișii educatori.

Ieri de dimineață, mă jucam în sufragerie cu Corneluș și cu Dariusici. La un moment dat, Dariusici își lasă pantalonii în vine și merge înspre oliță (cu body-ul prins). Și cum mergea el cu pantalonii la glezne, se dezechilibrează și cade, lovindu-se cu laterala pulpei superioare (mușchiul vast lateral) de un tractor lego duplo. Bineînțeles că l-a durut și că a fost luat în brățic, însă inevitabil m-am gândit la bunici văzându-l pe Darius cum își bate tractorul – au fost prinși în flagrant explicându-i lui Dariusici cum să-și pedepsească jucăriile.

N-am găsit cine știe ce lectură despre pedepsirea obiectelor de către copii, un motiv în plus pentru care am preferat să-mi dedic câteva minute astăzi reflectând la acest tip de comportament. Aveți mai jos concluziile mele:

De ce ne învățăm copiii să-și bată jucăriile atunci când greșesc și se lovesc de ele?

În primul rând, așa este mai simplu. Dacă nu cumva facem apel la această tehnică pentru că așa fac ceilalți, putem vorbi despre un compromis excelent în detensionarea situațiilor. Copilul plânge deja, și știm că nu se calmează ușor. Decât să dea vina pe mine, adultul, și să înceapă circul, mai bine spunem că jucăria este vinovată. Sau, copilul s-a lovit de masă, să bată masa, s-a lovit de scaun, să bată scaunul. În al doilea rând, copilul răbufnește și își consumă nervii fără să facă rău cuiva, doar obiectelor care i-au stat în cale.

Ce învață copii?

Tractorul este de vină! Masa este de vină! Nu este vina mea! Nu este responsabilitatea mea!

Nu-i așa că seamănă foarte mult cu primele două stări mentale: aruncatul vinei și justificarea? stări care ne împiedică să fim responsabili. Tot ce învață copiii este că vina, problemele, vin din exterior, iar ei nu au control asupra acestor factori. Cred că este de preferat să creștem copii responsabili, și asta nu înseamnă să meargă la muncă de la șapte ani, ci să înțeleagă că acțiunile și deciziile lor îi afectează pe ei și pe cei din jurul lor. Să nu mai spunem că această tehnică implică și găsirea unui vinovat (care este nevinovat).

Atunci când sunt supărat, încep să arunc lovituri în stânga și-n dreapta, iar asta este o atitudine normală. Adulții m-au învățat!

La început, în primii doi ani și jumătate ai lui Corneluș, credeam că este greu să fii părinte pentru că orice nouă tehnică pe care o încercam nu mai funcționa în scurt timp. De fapt, nu zic că este ușor, dar a fost suficient să mă pun în locul copilului și să încerc să înțeleg ce simte și de ce face anumite lucruri ca să-mi dau seama că se poate și altfel. Acum, nu cred că este bine să ne păcălim copiii, să nu discutăm cu ei de la egal la egal, să-i pedepsim și să-i recompensăm. Este suficient să ne gândim la ce se va întâmpla pe termen lung când încercăm noi abordări, iar dacă nu ne place rezultatul proiecției noastre, să căutăm o altă variantă.

educația copiilor De ce ne învățăm copii să-și bată jucăriile atunci când greșesc și se lovesc de ele-

De ce ne învățăm copiii să-și bată jucăriile atunci când greșesc și se lovesc de ele?

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 1846 ori