Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

În grafic


În continuarea articolului „Despre ședințe pregătite”.

Tot în ideea simplității și despre instrumente simple voi continua cu un exemplu legat de urmărirea progresului pe proiecte.

– Avem vizibilitate, spunea șeful de proiect.
– Cât buget ați avut și cât mai aveți disponibil?
– Păi, partea asta nu o gestionez eu.
– Înțeleg. Când trebuie să livrați?
– Într-o lună avem primul GO LIVE dintr-o serie de trei livrări.
– Reușiți?
– Cred că da. Numai puțin, să deschid indicatorii.
– Am avut 1025 de zile de muncă estimate inițial, mai avem 19 pe partea de testare, 10 pe rezolvarea anomaliilor și 2 pentru livrare.
– De unde știi că mai aveți doar atât de muncă?
– Cam ăsta e bugetul care ne-a rămas de consumat.

Tabelul lui arăta cam așa:

Funcționalitatea Specificații Design Dezvoltare Testare Bug-fixing
F23 0 0 0 8 2
F24 0 0 0 2 1
F25 0 0 0 4 2
F26 0 0 0 1 0.5
F27 0 0 0 8 2
F28 0 0 0 3 1.5
F29 0 0 0 6 3

Dintr-o oarecare tendință de micro-management, considerăm importante cifrele de mai sus. Probabil că și sunt, dar sunt atât de utile pe cât ar trebui să fie ele? De fapt, ele crează o iluzie. Avem senzația că lucrurile merg bine,dar nimic din ceea ce s-a făcut nu a fost inspectat și confirmat de realitate. În același timp, lipsesc foarte multe aspecte transversale precum efortul de livrare, suportul în timpul acceptanței, ș.a.m.d. Tabelul de mai sus poate fi simplificat în:

Funcționalitatea Rămas de făcut
F23 10
F24 3
F25 6
F26 1.5
F27 10
F28 4.5
F29 9

Ceea ce ne-ar fi dat mult mai repede de înțeles că nicio funcționalitate n-a fost terminată încă și că trebuie să facem ceva în acest sens. Totul pornește de la nevoia de informație, iar un manager ar trebui să fie mereu interesat să-și facă munca livrată și acceptată cât mai des posibil din foarte multe motive. Dacă ar fi să avem triunghiurile de fier de mai jos cu indicatorii completați conform realității, care din cele două variante v-ar convinge că proiectul are mai multe șanse de succes?

cornel fătulescu triunghiul_de_fier

 

 

Probabil că oricine ar înțelege mult mai repede prin niște cifre confirmate de realitate și asociate vârfurilor din triunghi (un minim de indicatori) progresul real al proiectului.

cornel fatulescu în_grafic

Citește în continuare…

În grafic – Găsiți mai multe detalii despre Cornel Fătulescu în categoria despre mine sau la pagina de contact.

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2513 ori