Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Vizualizarea estimărilor


În continuarea articolului „De ce numerele Fibonacci?”.

Înainte să continui cu cuantificarea despre care vorbeam în articolul „De ce numerele Fibonacci?”, vreau să mai descriu un procedeu care s-a dovedit a fi util în procesul de estimare. Atunci când explicam despre cum ne poate servi votul în alinierea membrilor echipei utilizând planificarea Poker (planning poker),de dragul exemplului, am omis să spun că mai întâi se alege un etalon la care ne raportăm când facem estimările:

planning_poker_14

După ce avem un astfel de etalon, echipa răspunde sub forma:

planning_poker_15

 

Cu toate acestea, în procesul de estimare al unei cantități suficiente de funcționalități putem pierde din vedere etalonul stabilit. Există însă o metodă care să ne permită o mai bună capitalizare a celor învățate transformând toate estimările făcute într-un set mare de repere. Totul pornește de la pregătirea peretelui de lucru, unde afișăm câte o coloană pentru fiecare categorie de efort. Urmează să alegem etalonul și să-l așezăm în categoria corespunzătoare.

planning_poker_16

Adăugăm treptat toate estimările făcute pe tablă:

planning_poker_17

 

Acest mod de prezentare a estimărilor creează un obiect de hotar între responsabilul de produs și echipa de dezvoltare și înlesnește negocierile dintre dezvoltatori astfel:

  • Echipa ține cont de estimările anterioare, nu doar de ultima sau de etalon.
  • Pe măsură ce echipa învață își va da seama mult mai ușor dacă o nouă informație sau ipoteză agreată necesită mutarea anumitor cerințe dintr-o categorie de efort în alta. Posibilitatea ca acest lucru să se întâmple este mai ridicată în etapele incipiente.
  • Atunci când argumentele nu sunt suficient de convingătoare în luarea unei decizii, putem crea întrebări ajutătoare pornind de la estimările deja făcute: „Cerința X, pare a fi mai apropiată ca efort de Cerința G sau de Cerința F?”.
  • Îndeosebi la începutul proiectului, ni se poate întâmpla să potrivim greșit categoriile de efort cu etalonul, dar prezentând informațiile în acest mod, ne este foarte simplu să mai adăugăm noi categorii dacă este nevoie, fără să mutăm toate post-it-urile de pe perete.

Vizualizarea estimărilor

Citește în continuare …

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2374 ori