299 de cărți Marvel. Exact! Atâtea avem în bibliotecă. De unde știu? Am un indicator. În Excel. Prima bază de date.
Într-o sâmbătă.
Mi-au spus purcelușii că nu ar fi rău să notăm ce cărți le-au plăcut mai mult. Să le găsească ușor în bibliotecă. Să le ordoneze. De ce nu?! Sau să știe câte sunt. Încă mă întreb de unde le vin ideile astea. Probabil că și eu m-am născut cu intenții onorabile în mine iar viața m-a făcut un dezordonat.
Colac peste pupăză, le-am spus că putem face un catalog de cărți. Așa este! Nu ratez nicio ocazie să aiurez cu noțiunile mele. Lor li s-au înmuiat ochii de purceluși. Știți cum sunt ochii de purceluși, nu?! Și dă-i și explică. Ce-i ăla un catalog de cărți. Că ar putea fi prima noastră bază de date. Mai că eram la Startup weekend, nu alta. În fine…Și-atunci mi-a venit ideea. Le-am deschis Excel-ul, le-am creat coloanele într-o foaie, le-am arătat cum să introducă date, și asta au făcut aproape cinci ore, cu o pauză de masă la mijloc.
La final de zi aveau un pic peste 200 de cărți scrise. Prima bază de date. Le-au introdus de mână. Și le-au aranjat atât de frumos!!! În ordine. În ordinea lor. Mai faină decât a mea. Mi-a luat un pic să înțeleg că au preferat derularea evenimentelor față de apariția cărților. Unde încap în căpușoarele astea mici sute de personaje, universuri paralele, cu multe du-te-vino pe linia timpului? Ați înțeles voi. Mândru foc.
A doua zi
Darius m-a trezit dimineața devreme. Devreme…vorba vine. Pentru mine. Era 7:30. Dar eu mă culcasem pe la 3. A fost o plăcere. M-a rugat să continuăm. Că mai avem treabă. Câtă determinare! Poate când se fac mari îmi fac ordine și printre cărțile mele. Și-așa, dis-de-dimineață, Dariusici muncește. Mi-era mai mare dragul să-l văd cum trage de punctulețul ăla în jos să copieze valorile de pe rândurile de mai sus. La puțin timp ni s-a alăturat și Corneluș.
După două săptămâni
Curierul ne-a adus noi colecții Marvel. Trăiască Amazonul! Multe noutăți. Dacă mai puteau fi numite noutăți. Pe unele le așteptam de două luni. Copiii n-au vrut să le bage în bibliotecă până nu le-am introdus în baza de date. Am ajuns la 299. De fapt, baza de date numără 317 cărți, dar mai sunt și 18 Astérix și Obélix, non Marvel.
Azi
Ne-au venit 3 cărți noi. Bineînțeles, le vor salva în baza de date înainte să le așeze frumos printre celelalte.
Cine s-ar fi așteptat?
Dacă nu mă cunoașteți, îmi place universul Marvel. Printre miile de cărți pe care le avem, nu le-am numărat, dar estimez relativ numărul lor între 4000 și 4500, cărțile Marvel par să fie seria cea mai lungă. Ar mai fi câteva cărți-cărți Marvel. S-a pus praful pe ele. Nu se compară cu benzile desenate. Inițial seria nu le era dedicată lor, ci mie. Nici nu sunt toate recomandate copiilor, personajele mai pupându-se din când în când. Rar, dar se întâmplă. Copii încă trec repede peste paginile astea. Acum…le citim cot la cot.
Filozofia noastră a fost să le punem mereu cărți la dispoziția copiilor. De orice fel. Dar cine ar fi crezut că de la eroii Marvel vor ajunge să-și dea obiective de catalog de cărți, să-și dorească ordine în bibliotecă, și să începem să vorbim despre o aplicație.
Merită să adaug că din acel moment și-au dat următoarea regulă (singuri): nu scot mai mult de trei cărți din bibliotecă. Se țin de regulă din acea sâmbătă. Sper să nu-mi ceară și mie că nu știu cum aș face.
Aplicația catalogului de cărți
Corneluș mi-a vorbit despre multe avantaje cu baza asta de date. Ar putea s-o dea celor care urmează să-i facă cadouri. Bine…ar trebui să introducem și restul de cărți. Și poate că n-ar fi rău să băgăm și seturile de lego, o altă pasiune.
Mi-am și imaginat cum stau ei să de-a feedback la cărți, cum aplicația devine un mega-succes. Cred că am fi numit-o Facebook. Fața cărții. Dar numele e luat și nu cred că vor închide în curând. Și oricum…copiii nu au telefoane mobile sau tabletă. Deci, nu vom face nicio aplicație. Încă. Am imprimat catalogul de cărți și-și notează acolo ce vor și când vor. Imprimăm pagini noi pe măsură ce se tot adaugă.
Mi se pare interesant totuși ce funcționalități am găsit cu Corneluș:
- Baza de date conține cărți și jucării (mare parte doar lego sau playmobil)
- Aplicația le-ar putea servi și lor când vor să cumpere o carte pentru familie. Este doar o chestiune de timp până când Dariusici și Corneluș vor începe să citească cărți foarte diferite. Și să piardă numărul lor. Și eu câteodată uit ce cărți au sau nu au.
- Bunicii sau apropiații ar putea să vadă ce avem, ca să nu ne cumpere aceleași cărți sau jucării, și să descopere mai ușor ce le place. Probabil că ar fi și prima aplicație mobilă pe care ar folosi-o după WhatsApp.
- Listă de dorințe. Ne-am imaginat 5 prieteni care primesc lista asta. Dacă nu se sincronizează între ei, ar putea cumpăra toți 5 același cadou. Deci, să vadă imediat cine ce și cum cumpără. Iar dacă cumva prietenul este la cumpărături cu părinții și nu găsesc pentru ce au venit, pot vedea ușor celelalte opțiuni.
- Recenzii la cărți și comparat recenzii.
- Și mai adaug eu de la mine, încă nu le-am zis ca să nu le stric bucuria. Merită să facilităm introducerea în baza de date cu poze și recunoașterea textului. Pentru moment, este mai importantă perseverența decât să învețe scurtături (utile) despre tehnologie.
De două săptămâni copiii nu mai zic nimic despre aplicația asta. Dacă revin pe subiect, sunt pregătit.
După atâția ani
După atâția ani în care
- nu le-am luat tabletă sau telefon
- privitul la televizor și joaca pe consolă sunt limitate în timp (își pornesc cronometrul și se opresc singuri)
- la calculator nu există jocuri, doar programare (Scratch, Alice…) și desen (paint) (tot limitat în timp)
- își organizează singuri timpul (în mare parte)
- am privilegiat cărțile fizice în locul tabletei
- și le-am cumpărat câte cărți am putut (cât mai multe și mai frumoase)
să-i văd
- lucrând atâtea ore la un proiect (fără să le cer)
- că lucrează cu atâta determinare (fără să-i motivez)
- că nu renunță oricât ar fi de greu (pentru că vor ei)
- că cititul concurează la timp cu joaca (ei aleg)
- și că nu se dau în lături de la învățare (că nu este nici nostim, nici plăcut să înveți Excel)
mă face să cred că am făcut o treabă bună ca părinți. Cel puțin până acum. Și-au exersat destul de mult:
- răbdarea
- concentrarea
- perseverența
- fericirea (conștientizarea emoțiilor)
- să lucreze cu complexitate din ce în ce mai ridicată
- să învețe cu plăcere
- …
- autonomia.
Poate că lucrurile se vor schimba în viitor. Dar azi simt că bazele sunt acolo unde trebuie.
Dacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.Acest articol a fost citit de 922 ori