Săptămâna trecută, când încă eram în concediu :D, am petrecut foarte mult timp revizuindu-mi prioritățile și agenda. Printre detaliile caracteristice unei astfel de activități am intrat și pe LinkedIn să-mi verific mesajele. În șirul de activități îmi apăreau comentarii din grupul Agile and Lean Software Development. Mă atrăsese faptul că discuția era declanșată de un român, de o clujeancă al cărei mesaj suna în felul…
Etichetă: valori
Indivizii și interacțiunea înaintea proceselor și uneltelor
În continuarea articolului „Agilitatea este un set de valori și principii, o cultură. Agilitatea nu înseamnă Scrum sau Extreme Programming. Introducere la manifestul agil”. Esența acestei valori este explicată cel mai simplu prin cazuri concrete. Dacă am avea de gândit o nouă ergonomie, atunci ar trebui să preferăm o întrevedere în care să schițăm ideile noastre discutând liber, decât să lucrăm fiecare în colțul lui și să schimbăm…
Agilitatea este un set de valori și principii, o cultură. Agilitatea nu înseamnă Scrum sau Extreme Programming. Introducere la manifestul agil.
Recent am avut o discuție pe Facebook legată de aceleași neînțelegeri despre ce înseamnă să fii agil. Discuția roia în jurul articolului lui Robert Martin despre adevărata corupție a agilității. Robert susține că agilitatea este o cultură exprimată printr-un set de practici, contrazicându-l astfel pe Allen Holub, și nu numai, care scrisese că agilitatea este o cultură, nu un set de practici. Este important de reținut că…
Managementul Performanței. Spune NU pedepselor și penalizărilor la locul de muncă.
În continuarea articolului „Cum funcționează creierul nostru? Importanța implicării active a responsabilului de produs.”. Aubreu C. Daniels, în cartea Managementul Performanței, povestea despre cele patru consecințe comportamentale. Două care intensifică tipul de comportament, iar două care îl descurajează: „Le spun oamenilor că pot intra în compania lor și pot observa imediat ce comportamente sunt întărite. Tot ce am de făcut este să observ…