Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Etichetă: adaptare

Niciun proces final. Care sunt diferențele dintre un proces empiric și unul definit?

În continuarea articolului „Gânduri despre agilitate. Ce înseamnă să fim agili?”. „Niciun proces final”, sau fără proces finit, era denumirea unui paragraf în cartea „Scaling Lean & Agile Development” a lui Craig Larman. Nimic nu putea fi mai șocant pentru mine. Tocmai fusesem formatat, în perioada 2007-2008, la standardul ISO 9001, care punea accentul pe proces înainte de orice altceva.  O parte din răspunsul la această nedumerire a venit…

Un mixt între estimările în valori absolute și cele relative

În continuarea articolului „De la estimări relative la buget și un plan”. O altă variantă, utilă îndeosebi când nu avem experiență încă cu noua echipă, este să estimăm în mod clasic valoarea punctului relativ sau a mărimilor de efort. Pornind de la aceeași listă cu cele 30 de cerințe din articolul trecut: 12 cerințe 7 cerințe 6 cerințe 3 cerințe 2 cerințe putem estima în ore,…

Importanța strategiei

În continuarea articolului „Negocierea contractuală și regulile jocului”. Fie că vrem sau nu vrem, majoritatea proiectelor IT încep înaintea creării echipei. Era extraordinar să avem mereu oameni care să aștepte ideea noului proiect, și împreună cu ei să facem toate pregătirile: să creăm o viziune pe baza unor nevoi; să creăm obiectivele și o foaie de parcurs; să creăm o listă cu cerințele inițiale (ce nevoi va adresa produsul? care…

Noutățile din ultima versiune a ghidului Scrum

Mă gândeam pentru cursul de Scrum Gratuit de la Brașov și cele care vor urma să pun la dispoziție ultima versiune a Ghidului Scrum în Română. Zis și făcut.  Exercițiul a fost mai mult decât interesant. Este impresionant cât de preciși încearcă să fie autorii cu cuvintele lor în acest ghid. Astfel am încercat să punctez în traducere diferențele dintre versiunea…